Terug

Werking van de Sessy

Hoera! Je Sessy(‘s) zijn geïnstalleerd en je kan in de portal. Maar wat zie je nu eigenlijk?

In de grafiek ‘Verbruiksmeter’ zie je wat er je huis in en uit gaat. Negatief is de energie die het huis uitgaat via het net en positief is wat het huis inkomt via het net.

 

De grafiek ‘Sessy vermogen’ geeft informatie over de Sessy. De groene lijn laat zien hoe volgeladen de Sessy is. De rode en blauwe vlakken laten zien wat de Sessy doet. Is het vermogen postief? Dan geeft Sessy energie aan het huis. Is het vermogen negatief? Dan laadt de Sessy op.

 

In de grafiek ‘Totaal huisvermogen’ zie je het vermogen dat jouw huishouden verbruikt.

 

We krijgen soms vragen over de 48v-poort op onze Sessy batterijen. Inderdaad, elke Sessy batterij is uitgerust met een 48v-poort. Echter, het is belangrijk om te weten dat deze poort momenteel nog in ontwikkeling is en nog niet klaar is voor gebruik.

We zijn hard aan het werk om deze functie volledig te integreren en te optimaliseren. Zodra deze feature volledig is uitgewerkt en getest, zullen we uitgebreide informatie en richtlijnen verstrekken over hoe deze veilig en effectief te gebruiken.

Voor nu adviseren we met klem om geen gebruik te maken van de 48v-poort. Het is een toekomstige functie die nog niet operationeel is.

In de Sessy portal brengen we altijd de firmware notes uit, daar vind je ook wat de laatste firmware doet.

Als je wisselt van internetprovider dan valt je wifi weg of krijg je een nieuwe router. Je moet Sessy dan netzoals alle andere apparaten zoals een telefoon of tablet of computer weer koppelen met de router. Alle instucties staan op www.sessy.nl/handleidingen. We hebben ook een video gemaakt die de stappen laat zien, die is ook te vinden bij de handleidingen.

In de Sessy portal verwijst ‘laadstrategie leverancier’ naar de strategie die gebruikt wordt in de dynamische modus, aangeduid als ‘Charged’. Deze is speciaal ontwikkeld door Sessy en is momenteel de enige optie die je kunt kiezen.

Het is niet direct een probleem als je Sessy thuisbatterij voor langere tijd op 0% staat. Het BMS (Battery Management System) houdt alle celspanningen nauwlettend in de gaten en zorgt ervoor dat de Sessy niet in een diepe ontlading terechtkomt. Als het systeem te lage celspanningen detecteert, zal de Sessy automatisch corrigerende acties ondernemen door zichzelf op te laden, waardoor diepe ontlading wordt voorkomen.

Als je Sessy op de dynamische modus staat, zal deze opladen op basis van de schommelingen in een dynamisch energiecontract. Soms kan het voorkomen dat Sessy niet oplaadt omdat het algoritme op dat moment niets te doen heeft. Dit gebeurt wanneer er geen prijsverschil van minimaal 10 cent is. Als dit prijsverschil er niet is, kan het opladen en ontladen van de Sessy alsnog leiden tot financieel verlies, mede door de afschrijvingskosten.

Een tweede reden kan zijn dat Sessy geen laadschema heeft ontvangen. Hierdoor zou het kunnen dat hij had moeten opladen, maar dit niet heeft gedaan. Er kan sprake zijn geweest van een storing bij ons, waardoor niet alle Sessy’s het laadschema correct hebben ontvangen. Onze excuses hiervoor. We streven ernaar dit zo snel mogelijk op te lossen.

Lees hier ons artikel: Wat is een dynamisch energiecontract?

Het laden van een Sessy thuis accu’s duurt bij vol vermogen 2.5u. Het laadt vermogen van Sessy thuisbatterij is 2,2 kW.

Sessy heeft een voorziening om aan de 48V-poort een off-grid omvormer te koppelen. Deze functie wordt nog niet standaard ondersteund.

Sessy kan in de nul op de meter modus op je lokale netwerk draaien en heeft geen actief internet nodig. Voor de dynamische modus heeft Sessy thuisbatterij een actieve internetverbinding nodig om de actuele energieprijzen op de halen.

Sessy thuis batterij is uitgerust met een intern veiligheidsmechanisme om diepontladen van de batterij te voorkomen. Wanneer het batterijniveau te laag wordt, activeert Sessy automatisch zijn oplaadproces. Dit zorgt ervoor dat de batterij niet kan diepontladen en het batterij niveau op een veilig niveau blijft. Dit proces waarborgt de veiligheid en zorgt dat je je zonne energie kan blijven opslaan.

Ja, het verbruik van elk elektrisch apparaat (tot 1700 W per Sessy) kan gecompenseerd worden door een Sessy thuisbatterij.

De hoeveelheid tijd dat de stroom in de accu behouden blijft, hangt af van je energieverbruik en de grootte van de thuisbatterij. Eigenlijk moet je deze vraag anders stellen. Stel, je doet niets met je thuisbatterij dan ontlaad die 1% per maand. Dit verlies is minimaal. Wat je wil, is dat de huisbatterij elke dag oplaadt en stroom levert zodat je optimaal gebruik kan maken van óf je eigen groene stroom óf van de dynamische energie prijzen. Hiermee haal je het meeste rendement uit je slimme thuis accu.

De Sessy Slimme Thuisbatterij is gecertificeerd op basis van onderstaande normen. Omdat de Sessy niet binnen de scope van één specifieke norm valt worden uit de onderstaande normen onderdelen gebruikt om tot een veilig product te komen.

2014/53/EU Radio apparatuur richtlijn (RED)
2011/65/EU Beperking gebruik gevaarlijke stoffen in elektr(on)ische apparatuur
NEN-EN-IEC 62368-1:2020 Audio/video, informatietechnologie- en communicatietechnologie-apparatuur
ETSI-EN 300 328 V2.2.2 Wideband transmission systems
ETSI-EN 301 489-1 V2.2.1 Electromagnetic Compatibility (EMC)
NEN-EN-IEC 62311:2008 Assessment of electronic and electrical equipment
NEN-EN-IEC 61000-6-1:2007 Electromagnetic compatibility (EMC)
NEN-EN-IEC 61000-6-3:2007/A1:2011 Electromagnetic Compatibility (EMC)
NEN 60335-1 Huishoudelijke en soortgelijke elektrische toestellen – Veiligheid – Deel 1: Algemene eisen
EN 50549-1 Requirements for generators

Sessy heeft een dc-lekstroom heeft die kleiner is dan 1,5 mA. Dit ligt ruim binnen de veiligheidsnormen. Hiermee voldoet Sessy aan de uitzondering om een Type B aardlekschakelaar toe te passen zoals bepaald in de NEN 1010:2020, 712.530.3.4

 

Voor de Sessy thuisaccu wordt één cyclus gedefinieerd als één volledige laad-/ontlaadactie, meestal berekend vanaf 75% capaciteit. Met een dynamisch contract kunt je waarschijnlijk tot 2 cycli per dag verwachten. Kleine hoeveelheden energie die af en toe worden geladen of ontladen, worden niet onmiddellijk als een cyclus geteld.

Wij hebben hier met Sessy natuurlijk rekening mee gehouden. Door een andere veiligere chemie toe te passen dan in elektrische auto’s, telefoons of hoverboard is de batterij van zichzelf een stuk veiliger. Dit is mogelijk omdat de batterij het in een huishouden veel minder zwaar heeft, elektrische auto’s kunnen wel 200 kW aan vermogen vragen, Sessy thuis accu levert maximaal 1/100 hiervan, dit is goed voor de veiligheid en levensduur.

· We gebruiken een veilige batterij chemie: de LFP, ook wel Li-IJzer fosfaat. Deze chemie is een stuk veiliger van de li-ion batterijen in bijvoorbeeld fietsen

· Er zitten hardware beveiligingen op de pack, zoals zekeringen en schakelaars, die bij calamiteiten zorgen dat de batterij afschakelt

· Er zijn softwarematige beveiligingen die monitoren wat de status van de Sessy is en ingrijpen bij onvoorziene omstandigheden

· Er zit een kleine automatische batterijen brandblusser in voor noodnoodnood gevallen

Benieuwd naar onze thuisbatterij certificaten? Kijk dan hier.

 

Ja, de Sessy thuisbatterij werkt zowel 1-fase als 3-fase omvormers van elk merk. Lees hier meer over in welke situatie een Sessy kan.

Bij een stroomuitval hebben veel apparaten, waaronder zonnepanelen, een ingebouwde veiligheidsfunctie die ze automatisch uitschakelt. Sessy is hierop geen uitzondering.

De Sessy thuisaccu slaat overtollige energie op die overdag door jouw zonnepanelen wordt geproduceerd. Deze energie kan worden gebruikt wanneer de zon niet schijnt, waardoor de afhankelijkheid van het net wordt verminderd en de efficiëntie van jouw zonnepanelen wordt verhoogd. Je gebruikt dus veel meer van je eigen opgewekte energie.

Nee. Een noodstroomvoorziening is in 99,9% van de gevallen niet nodig omdat het net vrijwel altijd functioneert. Een thuisbatterij gebruiken als noodstroomvoorziening leidt tot ongunstige inzet en daarmee onnodig lange terugverdien tijd. Daarom is het voor Sessy een bewuste keuze geweest om Sessy niet als noodstroomvoorziening in te zetten.

We willen graag dat je Sessy lang meegaat en veel kosten voor je bespaart, maar alles kan kapot ook een Sessy. Om je voldoende zekerheid te geven dat je uiteindelijk meer voordeel dan kosten hebt van een Sessy, geven we een garantie van 5 jaar op de werking van de Sessy en zelfs 10 jaar of 6000 cycles op de capaciteit van het batterijpakket uit de Sessy.  Mocht de omvormer kapot gaan, dan is deze door ons te vervangen. Mocht u een storing hebben, of garantie willen claimen, dan kan dat via mail (info@sessy.nl) en telefooon (085 0608499).

De term ‘Eigenverbruik’ slaat op energie die je zelf opwekt en zelf inzet, zonder dat eerst naar het elektriciteitsnet te sturen. Sessy kan dat eigenverbruik verhogen door teveel geproduceerde energie (energie die je zonnepanelen opwekken, maar die je niet direct zelf kan verbruiken) op te slaan. Op het moment dat de zonnepanelen niet genoeg meer produceren om het verbruik in huis te dekken, gaat Sessy de opgeslagen energie inzetten. Zo voorkom je dat er energie uit het net nodig is en verhoog je dus je ‘eigenverberuik’.

Nee, we verwachten niet dat Sessy thuisbatterij onderhoud nodig heeft.

5kWh is een prima capaciteit voor een gemiddeld huishouden om avond- en nachtverbruik te compenseren. Kom je er niet uit? Bel of mail ons, dan bekijken we jouw situatie.

Voor grotere huishoudens en meer verbruikers is Sessy prima uit te breiden met meer Sessy’s. Op een ‘standaard’ aansluiting van 3x25A zijn tot 6 Sessy’s te plaatsen met een totale capaciteit van 30 kWh.

Ja. Met meerdere (1 of 3) fase omvormers kan het handig zijn om ook meer Sessy’s in te zetten, maar in principe geldt: elk aantal Sessy’s kan worden aangesloten op elk aantal omvormers. Als u meer dan 6 Sessy’s denkt nodig te hebben, kunt u het best even contact opnemen met ons.

Sessy wordt geleverd met een slimme meter lezer (P1-poort lezer). Door met deze P1-lezer bij de hoofdaansluiting de energie van alle fasen te meten kan de Sessy bepalen hoeveel er geladen of ontladen moet worden voor de hoogste besparing.

De meeste huishoudens hebben een vast/flexibel contract met hun energieleverancier. In dit soort contract staat het tarief voor elektriciteit een bepaalde tijd vast. In een dynamisch contract heeft de elektriciteitsprijs elk uur een andere prijs. Als u een dynamisch (uurprijzen) contract heeft, kan een Sessy stroom goedkoop laden en deze energie tijdens dure pieken inzetten.

Ja. De Sessy slaat overdag de overtollige opgewekte energie op (totdat de batterij vol zit). Wanneer uw zonnepanelen te weinig of geen energie meer leveren om uw verbruik te compenseren zal de Sessy energie leveren aan uw verbruikers in huis. Hiermee gebruikt u ook ’s avonds en in de nacht groene energie die u overdag heeft opgewekt.

Ja. Natuurlijk kan je via de interface van de Sessy portal instellingen veranderen.

Voor de enthousiast die kan programmeren is er meer mogelijk. De Sessy kan in de ‘open modus’ aangestuurd worden via een eigen regeling. Sessy heeft een API of kan via MQTT worden uitgelezen en aangestuurd. Zo kan je Sessy koppelen aan je Home Assistant of andere Software en hardware.  Onze software heeft een open API zonder afhankelijkheid van een derde partij of cloud.

Ja. De Sessy kan gebruikt worden in combinatie met een dynamisch energiecontract van elke aanbieder. De slimme regeling van Sessy kan op basis van de uurprijzen een berekening maken wanneer het beste moment is om de batterij te laden en ontladen. Zo bespaart Sessy het meeste geld bij jouw thuis.

In de Sessy zit een cellenpakket (batterij) die de elektrische energie omzet in chemische energie. Eigenlijk net als elke batterij van een kleine AA batterij, tot een groot accupakket uit een elektrische auto. Onze cellen zijn van het type LFP, ook wel LiFePO4, of IJzerfosfaat cellen genoemd.

We hebben de Sessy zo ontworpen dat deze ook gekoppeld kan worden aan bestaande installaties. Of je nu een string-omvormer, optimizers van SolarEdge, micro-omvormers van Enphase of een andere partij hebt, dat maakt niet uit. Sessy ondersteunt 1-fase en 3-fase omvormers. Wij geloven in een open ecosysteem waarbij u de Sessy kunt combineren met apparatuur van andere fabrikanten.

Dynamische energiecontracten heten ook uurprijscontracten. Het dynamische tarief wordt bepaald op de ‘spotmarkt’, de prijzen veranderen elk uur. Je betaalt bij energieleveranciers van dynamische energietarieven de prijs die zij zelf ook betalen + een heel kleine toeslag. Deze contracten zijn in opmars in Nederland, omdat je zo beloont wordt om op goedkope momenten af te nemen. Zo kan je gemiddeld al besparen op je energierekening. In combinatie met een Sessy i dit type contract helemaal interessant, omdat je altijd tegen het goedkoopste tarief kan laden en je op de dure pieken kan gaan leveren.

Het verbruik van elektriciteit zal toenemen met een warmtepomp, ook op de momenten dat de zon niet schijnt. Dan helpt Sessy om de pieken in verbruik af te vlakken en ook in de avond gebruik te kunnen maken van de overdag opgewekte zonne-energie. Weet wel dat in de winter, wanneer de warmtepomp het hardst moet werken, de zonnepanelen wellicht niet genoeg energie opleveren om de batterij te kunnen vullen.

Sessy is onafhankelijk van uw energieleverancier en werkt met elk abonnement (vast/flexibel/dynamisch) van elke leverancier.

Net als zonnepanelen afschakelen uit veiligheid bij uitval van het net, zal ook de Sessy uitschakelen bij stroomuitval. Sessy is geen noodstroomvoorziening.

Er zitten ventilatoren in de omvormer van de Sessy, die maken een zoemend geluid. Deze ventilatoren zorgen voor de koeling van de elektronica en verlengen levensduur van de Sessy. Een Sessy zoemt nominaal en maakt ongeveer 30-40 dB geluid.

30dB wordt vaak vergeleken met het geluid van fluisteren op een afstand van ongeveer 1 meter of het geritsel van bladeren. Het is een vrij zacht geluidsniveau dat in een rustige, stille kamer kan worden waargenomen.

40dB is iets luider en kan vergeleken worden met het geluid van een rustige bibliotheek of zachte achtergrondmuziek. Het is nog steeds niet erg luid, maar wel duidelijker hoorbaar dan 30dB.

Beide geluidsniveaus worden beschouwd als relatief rustig en zijn meestal niet storend in een normale leefomgeving.

Als je Sessy langer op het maximale vermogen wilt gebruiken moet er harder gekoeld worden en ontstaat er dus meer geluid.

Om het voor jou comfortabel te houden is er een instelling waarmee het maximale geluidsniveau ingesteld kan worden. Deze instelling vind je rechts bovenaan in de portal bij jouw instellingen.

 

Overtuigd van Sessy?

Bestel nu
Sessy