Over ons

Ontwikkelaars thuisbatterij Sessy: “Het is onze droom bij te dragen aan de energietransitie en mensen te helpen om duurzaam met energie om te gaan”

Maak kennis met Roeland en Twan, ontwikkelaars & bedenkers van Sessy: dé slimme thuisbatterij waar iedereen het over heeft. Zij vertellen je graag over hun droom, waarom Sessy is opgericht en welke voordelen deze thuisbatterij voor jou oplevert. Twan en Roeland zijn sinds 2016, zoals ze het zelf graag zeggen, batterijen aan het martelen. Dit begon ooit in de achtertuin en is uitgegroeid tot wat Sessy vandaag de dag is.

Klimaatverandering en energietransitie: er moet iets veranderen

Twan: “Roeland en ik zijn gevoelig voor dingen die niet kloppen. Die willen we graag oplossen. Dat er iets moet veranderen in de wereld is duidelijk. Ik woon al 10 jaar in een all-electric huishouden. Overdag hebben we een fantastische opwek door onze zonnepanelen, maar in de avond en nacht, wanneer het huis ook comfortabel moet zijn, schijnt de zon niet meer en draaien o.a. de kolencentrales voor onze stroom. Dat moet anders kunnen. Er is steeds meer elektrificatie, maar als de stroom die we gebruiken niet duurzaam is, waar zijn we dan mee bezig? Nu merkt iedereen dit door de stijgende energieprijzen, maar wij zijn al een paar jaar bezig met een idee om dit op te lossen. Dat we niet het gehele wereldwijde probleem kunnen oplossen, dat weten we. Maar dat we daar een mooie bijdrage aan kunnen leveren en mensen kunnen stimuleren om hetzelfde te doen, daarin kunnen we wel iets betekenen.”

Roeland: “Ik heb kinderen, dat maakt dat mijn perspectief op ‘er moet iets veranderen’ nog meer noodzaak heeft. Ik wil mijn kinderen in een goede wereld laten opgroeien en uiteindelijk achterlaten. Daarom draag ik graag mijn steentje daaraan bij. Regelmatig denk ik ‘is dit echt hoe we met onze mooie wereld omgaan? Wat voor effect hebben de stappen die we nu zetten over 50 jaar?’ Dat maakt dat ik direct erachteraan denk ‘word eens wakker, er moet NU iets gebeuren’. Dat zijn de eerste gedachtenspinsels die Twan en ik hadden, het is de basis voor het ontstaan van Sessy.”

Minder afhankelijk van het net

“We hebben een enorm kwetsbare infrastructuur neergezet, we zijn allemaal gewend aan drinkwater uit de kraan, gas voor de verwarming en elektriciteit uit het net. Als één van deze voorzieningen niet meer werkt, hebben veel mensen een probleem. We zien niet allemaal de noodzaak om stappen te zetten om ons kikkerlandje robuuster te maken en mooi te houden. Zo worden er veel zonnepanelen en windmolens geplaatst om voor onze eigen duurzame energie te zorgen. Die energiebronnen hebben wel een groot nadeel. De energieopwek is erg wisselend, daar heeft het elektriciteitsnet last van. Daardoor worden windmolens stilgezet en vallen zonnepanelen uit. Er is hier nog veel resultaat te boeken.” vervolgt Roeland.

“Veel mensen zijn goed bezig omdat ze bewuster met energie omgaan, elektrificeren of zonnepanelen neerleggen. Daarmee zijn we er echter nog niet. Er is een grote mismatch in verbruik en opwek van energie. Comfort blijft belangrijk en oplossingen moeten niet alleen slim, maar ook betaalbaar zijn om daadwerkelijk impact te kunnen maken. Roeland en ik waren al een lange tijd bezig met energieopslag, nu de problemen zo groot worden beseffen we: dat kan anders!”, vertelt Twan.

Thuisbatterij om energie op te slaan

Hij vervolgt: “Roeland en ik kennen elkaar van het sporten. Ik was al een tijdje aan het hobbyen aan een elektrische skelter met batterij, Roeland was bezig met nadenken over hoe je efficiënt en betaalbaar energie kunt opslaan. We raakten in 2016 aan de praat en wisten dat een thuisbatterij nodig zou zijn in de toekomst en dat we elkaar konden helpen bij het ontwikkelen hiervan. Ik met mijn elektrotechnische achtergrond en Roeland vanuit de werktuigbouwkunde. Toen is het uitproberen en innoveren begonnen.”

Maak kennis met Sessy thuisaccu

Roeland: “We zijn gestart met het plaatsen van grote batterijsystemen die een eigen hybride omvormer hebben. Deze installaties kosten snel €25.000,- tot €75.000,- en vergen een paar dagen installatietijd. Dat is voor veel mensen niet te betalen. We hadden een veel toegankelijkere variant nodig. Na veel ontwerpen was hij daar eindelijk: de compacte slimme plug-and-play batterij die het voor mensen mogelijk maakt zelf energie op te slaan, om die later op zelfgekozen tijdstippen weer te gebruiken. Sessy staat voor Smart Energy Storage System en we zijn meer dan trots om op deze wijze bij te dragen aan de energietransitie en mensen diezelfde mogelijkheid te bieden. Met Sessy draag je niet alleen je steentje bij aan het milieu, je bespaart ook enorm op kosten. Je verdient Sessy terug binnen de levensduur van de thuis accu. Je slaat je energie op om tijdens de piek- en daluren in te zetten. Je levert minder terug aan het net en bent daardoor minder afhankelijk. Tel uit je winst!”

Fun fact de codenaam van Sessy was voor 2022 ‘meterkastbatterij’.

Charged

Roeland en Twan zijn tevens de oprichters van Charged, een bedrijf dat zich al sinds 2021 bewijst in de batterijwereld. “Veel organisaties doen van alles, bij Charged ligt de focus op energie opslaan en effectief verbruiken. Energiemanagement zit in ons bloed en daarom geloven wij volledig in Sessy.”, zeggen beide heren enthousiast. 

Benieuwd naar de expertise van Twan en Roeland? Hier vind je de LinkedIn van Roeland Nagel en hier de LinkedIn van Twan Vooijs.