Over ons

Ontwikkelaars thuisbatterij Sessy: “Het is onze droom bij te dragen aan de energietransitie en mensen te helpen om duurzaam met energie om te gaan”

Maak kennis met Roeland en Twan, ontwikkelaars & bedenkers van Sessy: dé slimme thuisbatterij waar iedereen het over heeft. Zij vertellen je graag over hun droom, waarom Sessy is opgericht en welke voordelen deze thuisbatterij voor jou oplevert. Twan en Roeland zijn sinds 2016, zoals ze het zelf graag zeggen, batterijen aan het martelen. Dit begon ooit in de achtertuin en is uitgegroeid tot wat Sessy vandaag de dag is.

Klimaatverandering en energietransitie: er moet iets veranderen

Twan: “Roeland en ik zijn gevoelig voor dingen die niet kloppen. Die willen we graag oplossen. Dat er iets moet veranderen in de wereld is duidelijk. Ik woon al 10 jaar in een all-electric huishouden. Overdag hebben we een fantastische opwek door onze zonnepanelen, maar in de avond en nacht, wanneer het huis ook comfortabel moet zijn, schijnt de zon niet meer en draaien o.a. de kolencentrales voor onze stroom. Dat moet anders kunnen. Er is steeds meer elektrificatie, maar als de stroom die we gebruiken niet duurzaam is, waar zijn we dan mee bezig? Nu merkt iedereen dit door de stijgende energieprijzen, maar wij zijn al een paar jaar bezig met een idee om dit op te lossen. Dat we niet het gehele wereldwijde probleem kunnen oplossen, dat weten we. Maar dat we daar een mooie bijdrage aan kunnen leveren en mensen kunnen stimuleren om hetzelfde te doen, daarin kunnen we wel iets betekenen.”

Roeland: “Ik heb kinderen, dat maakt dat mijn perspectief op ‘er moet iets veranderen’ nog meer noodzaak heeft. Ik wil mijn kinderen in een goede wereld laten opgroeien en uiteindelijk achterlaten. Daarom draag ik graag mijn steentje daaraan bij. Regelmatig denk ik ‘is dit echt hoe we met onze mooie wereld omgaan? Wat voor effect hebben de stappen die we nu zetten over 50 jaar?’ Dat maakt dat ik direct erachteraan denk ‘word eens wakker, er moet NU iets gebeuren’. Dat zijn de eerste gedachtenspinsels die Twan en ik hadden, het is de basis voor het ontstaan van Sessy.”

Minder afhankelijk van het net

“We hebben een enorm kwetsbare infrastructuur neergezet, we zijn allemaal gewend aan drinkwater uit de kraan, gas voor de verwarming en elektriciteit uit het net. Als één van deze voorzieningen niet meer werkt, hebben veel mensen een probleem. We zien niet allemaal de noodzaak om stappen te zetten om ons kikkerlandje robuuster te maken en mooi te houden. Zo worden er veel zonnepanelen en windmolens geplaatst om voor onze eigen duurzame energie te zorgen. Die energiebronnen hebben wel een groot nadeel. De energieopwek is erg wisselend, daar heeft het elektriciteitsnet last van. Daardoor worden windmolens stilgezet en vallen zonnepanelen uit. Er is hier nog veel resultaat te boeken.” vervolgt Roeland.

“Veel mensen zijn goed bezig omdat ze bewuster met energie omgaan, elektrificeren of zonnepanelen neerleggen. Daarmee zijn we er echter nog niet. Er is een grote mismatch in verbruik en opwek van energie. Comfort blijft belangrijk en oplossingen moeten niet alleen slim, maar ook betaalbaar zijn om daadwerkelijk impact te kunnen maken. Roeland en ik waren al een lange tijd bezig met energieopslag, nu de problemen zo groot worden beseffen we: dat kan anders!”, vertelt Twan.

Thuisbatterij om energie op te slaan

Hij vervolgt: “Roeland en ik kennen elkaar van het sporten. Ik was al een tijdje aan het hobbyen aan een elektrische skelter met batterij, Roeland was bezig met nadenken over hoe je efficiënt en betaalbaar energie kunt opslaan. We raakten in 2016 aan de praat en wisten dat een thuisbatterij nodig zou zijn in de toekomst en dat we elkaar konden helpen bij het ontwikkelen hiervan. Ik met mijn elektrotechnische achtergrond en Roeland vanuit de werktuigbouwkunde. Toen is het uitproberen en innoveren begonnen.”

Maak kennis met Sessy thuisaccu

Roeland: “We zijn gestart met het plaatsen van grote batterijsystemen die een eigen hybride omvormer hebben. Deze installaties kosten snel €25.000,- tot €75.000,- en vergen een paar dagen installatietijd. Dat is voor veel mensen niet te betalen. We hadden een veel toegankelijkere variant nodig. Na veel ontwerpen was hij daar eindelijk: de compacte slimme plug-and-play batterij die het voor mensen mogelijk maakt zelf energie op te slaan, om die later op zelfgekozen tijdstippen weer te gebruiken. Sessy staat voor Smart Energy Storage System en we zijn meer dan trots om op deze wijze bij te dragen aan de energietransitie en mensen diezelfde mogelijkheid te bieden. Met Sessy draag je niet alleen je steentje bij aan het milieu, je bespaart ook enorm op kosten. Je verdient Sessy terug binnen de levensduur van de thuis accu. Je slaat je energie op om tijdens de piek- en daluren in te zetten. Je levert minder terug aan het net en bent daardoor minder afhankelijk. Tel uit je winst!”

Fun fact de codenaam van Sessy was voor 2022 ‘meterkastbatterij’.

Charged

Roeland en Twan zijn tevens de oprichters van Charged, een bedrijf dat zich al sinds 2021 bewijst in de batterijwereld. “Veel organisaties doen van alles, bij Charged ligt de focus op energie opslaan en effectief verbruiken. Energiemanagement zit in ons bloed en daarom geloven wij volledig in Sessy.”, zeggen beide heren enthousiast. 

Benieuwd naar de expertise van Twan en Roeland? Hier vind je de LinkedIn van Roeland Nagel en hier de LinkedIn van Twan Vooijs.

Vraag & antwoord

Om zelf met Home Assistant te laden en ontladen, zijn er verschillende mogelijkheden. Home Assistant is een open-source platform dat je in staat stelt om diverse smart home-apparaten en systemen, waaronder thuisbatterijen zoals Sessy, te beheren en automatiseren. Dit is iets wat je zelf kunt doen via de open API. Op Tweakers en het Home Assistent forum is er erg veel informatie over Home Assistent in combinatie met de Sessy te vinden. Sessy geeft hier geen advies in.

Na het installeren en aansluiten van een thuisbatterij is het belangrijk om te weten dat zowel consumenten als bedrijven verplicht zijn hun thuisbatterij te registreren bij de netbeheerder. Dit geldt voor iedereen die elektriciteit opslaat, zowel in thuisbatterijen als in andere energieopslagsystemen.

Als je Sessy niet verbonden is, kan dit verschillende oorzaken hebben. Het is mogelijk dat de dongels niet meer correct zijn aangesloten. Controleer daarom of de dongels goed vastzitten in hun aansluiting en of ze van stroom worden voorzien. Een groen lampje op de dongel geeft aan dat alles in orde is. Probeer eerst de dongels los te halen en opnieuw aan te sluiten, dit helpt in sommige gevallen. Een andere mogelijkheid is dat de dongels hun internetverbinding zijn kwijtgeraakt. In dat geval moet je de dongels opnieuw instellen op de wifi. Voor instructies over hoe je dit doet, kun je terecht bij onze handleiding 'Hoe stel ik mijn dongel in'.

Om je dongel of dongels voor de slimme meter correct in te stellen, dien je ze eerst aan te sluiten op de Sessy of in de P1-poort van je slimme meter. Zodra de dongels zijn aangesloten, creëren ze een wifi-netwerk met de naam 'Sessy'. Je kunt inloggen op dit netwerk met de gegevens die je vindt op de sticker die op de dongel zit. Nadat je verbonden bent met de wifi van de dongel, open je een webbrowser. Voer in de zoekbalk het adres 10.10.10.10 in. Hier zal je opnieuw moeten inloggen, met de gegevens van de sticker op de dongel, namelijk 'WEB UI GEB' en 'WEB UI WW'. Na succesvol inloggen kun je in het netwerkgedeelte de dongel of dongels koppelen aan je eigen thuiswifi. Voor uitgebreide informatie en stap-voor-stap instructies, ga naar de handleidingen. Hier vind je alles wat je moet weten over de installatie en het gebruik van je dongel voor de slimme meter, zodat je optimaal gebruik kunt maken van je slimme meter dongel. [embed]https://www.youtube.com/watch?v=zBB3p4jQr7I[/embed]

Wanneer je Sessy thuisbatterij offline is, kijk dan naar de handleiding van Sessy.

Nee, je garantie vervalt niet wanneer je een Sessy thuisbatterij toevoegt. Sessy is ontworpen om te werken met je bestaande omvormersysteem en raakt de bestaande aansluiting tussen de omvormer voor zonnnepannelen en de meterkast niet aan, waardoor de product garantie op je omvormer intact blijft.

De Sessy zal in veel gevallen in de buurt van de al bestaande omvormer worden geplaatst door ophanging aan de muur. De huidige groep van de zonnepanelen-omvormer wordt gebruikt voor de verbinding aan het elektriciteitsnet. [embed]https://www.youtube.com/watch?v=w6lJBPOfmmg[/embed]

Nee, Sessy kan zonder hybride omvormer worden geïnstalleerd. Sessy heeft zijn eigen omvormer en werkt zowel met een hybride omvormer als met een standaard string of PV omvormer. Sessy huisbatterij kan bij elke omvormer worden aangesloten en is dus compatibel met alle soorten omvormers, wat gunstig is voor de terugverdientijd. Dit is ideaal aangezien 99% van de omvormers geen DC-uitgang heeft voor batterijaansluiting.

Voor iedereen die comfortabel is om in en aan de meterkast en 230V te werken is de installatie van Sessy goed te doen. Als dat niet het geval is, is het beter om een installateur Sessy te laten installeren.

Temperatuur heeft invloed op de capaciteit en levensduur van de batterij. Bij vorst zal de batterij zichzelf uitschakelen. Een Sessy voelt zich dus niet lekker in een koude en natte omgeving. Ook maakt de Sessy geluid met ventilatoren die de Sessy koel houden. Dit geluid kan overlast veroorzaken als de Sessy in de buurt van een leefomgeving wordt geïnstalleerd.

De beste plek voor een thuisbatterij is beschut droog en vorstvrij. Als je een omvormer hebt voor de zonnepanelen kan de Sessy het beste in de buurt van de omvormer worden geplaatst, omdat daar de benodigde aansluiting naar de meterkast al aanwezig is.

De Sessy thuis accu is 44 x 50 x 20cm groot. Om de Sessy heen is nog wat ruimte nodig hem goed te kunnen aansluiten. Sessy huisbatterij moet ook in een geventileerde ruimte staan om zijn warmte kwijt te kunnen. In deze video kun je zien hoe groot de Sessy is: [embed]https://youtu.be/66msscHd8cM[/embed]    

Ja. Heb je nog geen slimme meter, dan sluit je de Sessy aan met CT klemmen. Let op, voor de dynamische modus heb je wél een slimme meter nodig. Met een oude elektriciteitsmeter kun je alleen 'nul op de meter' draaien.

Sessy kan niet buiten geïnstalleerd worden. Vochtvorming en condens kunnen de batterij voor zonnepanelen beschadigen.

De handleidingen zijn beschikbaar op www.sessy.nl/handleidingen. Er zijn ook installatie en configuratie video's.

We houden niet van nare verrassingen, jij vast ook niet. Als we niet expliciet hebben gemeld dat er nog kosten bij komen, dan komen die ook niet.   [embed]https://www.youtube.com/watch?v=KXwxSBy1EfQ[/embed]

Nee, we verwachten niet dat Sessy thuisbatterij onderhoud nodig heeft.

Liever zien we Sessy aan de muur hangen. Maar op de grond kan ook. Hiervoor is een variant van de behuizing beschikbaar, voor de bezorging sturen wij een vragenlijst waarin wij u vragen welke variant benodigd is. Eventueel kan de Sessy thuisaccu nog aan de muur vastgemaakt worden om omvallen te voorkomen.

Bestel nu