Terug

Hoe gebruik ik mijn Sessy thuisbatterij?

De Sessy thuisbatterij ondersteund out-of-the-box diverse modi die het gedrag van de Sessy bepalen. Deze functionaliteit is gratis. Eerder schreven we per modi een artikel om de functionaliteit toe te lichten.

 1. Nul op de meter
 2. Dynamische modus
 3. Open modus
 4. SessyConnect
 5. Eco-mode

 

In dit artikel helpen we jou bij het kiezen welke modi voor jou is.

 

 1. Nul op de meter – De modus voor het verhogen van jouw eigenverbruik. Hoeveel van de opgewekte energie verbruik je zelf en welk deel stuur je naar het elektriciteitsnet. Een huishouden met 10 zonnepanelen heeft gemiddeld een eigenverbruik van 30 tot 35%. Dit kun je verhogen door bijvoorbeeld overdag de vaatwasser aan te zetten, dat is de kortste en voordeligste stap in het verhogen van jouw eigenverbruik. Overdag TV kijken zodat dat ’s avonds niet meer hoeft gaat lastig, Sessy slaat overtollige energie op en voorziet jouw woning ‘s avonds en ‘s nachts van deze opgeslagen energie.
   • Energiecontract
    • Vast, nul op de meter is de modus wanneer je een vast contract hebt
    • Variabel, nul op de meter is de modus wanneer je een vast contract hebt
    • Dynamisch, nul op de meter werkt zoals je gewend bent, je gebruikt meer van je zelf opgewekte energie maar behaalt niet het hoogst haalbare financiële rendement.

   

 2. Dynamisch – De modus voor het handelen op de energiemarkt. Sessy gaat opladen wanneer de energie goedkoop is en energie leveren wanneer de energie duur is. Schijnt de zon ook tijdens de goedkope uren? Dan gaat er ook zonne-energie naar de Sessy, is de prijs hoog, dan levert de Sessy deze energie, verbruik jij op dat moment ook energie, dan zal deze eerst naar jouw verbruikers gaan, het overschot wordt verkocht tegen het hoogst mogelijke tarief. Zo maak jij gebruik van de goedkoopste stroom.
   • Energiecontract
    • ❌ Vast, de dynamische modus biedt geen toegevoegde waarde
    • ❌ Variabel, de dynamische modus biedt geen toegevoegde waarde
    • Dynamisch, de dynamische modus maakt optimaal gebruik van jouw energieprijzen

   

 3. Open – De modus wanneer je speciale wensen hebt. Door middel van de openAPI en een externe regelunit is Sessy aan te sturen. Twee populaire smart home systemen zijn Home-Assistant en Homey.


 4. SessyConnect – Een alternatief naast de dynamische modus voor het handelen op de energiemarkt. Sessy wordt ingezet door een derde partij die jij kiest. Deze partij kan Sessy inzetten op diverse markten als de onbalansmarkt, GoPacs, noodvermogen en meer. De partij die jij kiest zal de financiële winst optimaliseren, jij als eigenaar maar in de meeste gevallen ook de aansturende partij, worden financieel beloond voor de inzet van de batterij. 
   • Energiecontract
    • Vast, sterk afhankelijk van aansturende partij
    • Variabel, sterk afhankelijk van aansturende partij
    • Dynamisch, vaak hèt energiecontract waar deze partijen gebruik van maken


 5. Eco (beschikbaar in  mei) – De eco modus is een hybride variant van nul-op-de-meter en dynamisch. De Sessy zal gaan laden tijdens de goedkoopste uren. Zijn deze uren voorbij? dan gaat Sessy nul-op-de-meter draaien. Zo gebruik je altijd de goedkoopste energie in huis. Omdat de goedkoopste energie vaak de groenste energie is help je hiermee het milieu 🌳en de energietransitie ⚡.
   • Energiecontract
    • Vast, je hebt geen uurprijzen maar de batterij kan wel tijdens deze periode zonne-energie opslaan, zo verminder je meestal de piek op het net
    • Variabel, je hebt geen uurprijzen maar de batterij kan wel tijdens deze periode zonne-energie opslaan, zo verminder je meestal de piek op het net
    • Dynamisch, de eco-modus maakt gebruik van de goedkoopste uren, je laadt de stroom op de goedkoopste momenten om die op andere momenten van de dag zelf te gebruiken.

Gerelateerde berichten

Sessy logo

Wat is onbalans op het elektriciteitsnet?

We krijgen veel vragen over hoe onze Sessy thuisbatterij een rol speelt op de ‘onbalansmarkt’. Hier is de uitleg over het hoe en waarom van onbalans en de rol van Sessy hierin. Wat is onbalans?  […]

Sessy
Bekijk bericht
Sessy logo

De milieu-impact van een thuisbatterij

De discussie over de milieu-impact van thuisbatterijen in de energietransitie is complex. Voor- en tegenstanders werpen over en weer meningen en feiten op om hun punt te maken. Met dit artikel willen we onze visie […]

Bekijk bericht
Sessy, de thuisbatterij
Sessy logo

Eerste thuisbatterij van Nederlandse makelij gaat in productie

ULFT, 29 augustus 2022 – Na een succesvolle crowdfundingactie begint startup Charged volgende week met de productie van de eerste thuisbatterij van Nederlandse makelij. Door de slimme software zorgt deze Sessy ervoor dat bezitters van […]

Sessy
Bekijk bericht