Terug

Hoe gebruik ik mijn Sessy thuisbatterij?

De Sessy thuisbatterij ondersteund out-of-the-box diverse modi die het gedrag van de Sessy bepalen. Deze functionaliteit is gratis. Eerder schreven we per modi een artikel om de functionaliteit toe te lichten.

 1. Nul op de meter
 2. Dynamische modus
 3. Open modus
 4. SessyConnect
 5. Eco-modus
 6. GridEase

 

In dit artikel helpen we jou bij het kiezen welke modi voor jou is.

 

 1. Nul op de meter – De modus voor het verhogen van jouw eigenverbruik. Hoeveel van de opgewekte energie verbruik je zelf en welk deel stuur je naar het elektriciteitsnet. Een huishouden met 10 zonnepanelen heeft gemiddeld een eigenverbruik van 30 tot 35%. Dit kun je verhogen door bijvoorbeeld overdag de vaatwasser aan te zetten, dat is de kortste en voordeligste stap in het verhogen van jouw eigenverbruik. Overdag TV kijken zodat dat ’s avonds niet meer hoeft gaat lastig, Sessy slaat overtollige energie op en voorziet jouw woning ‘s avonds en ‘s nachts van deze opgeslagen energie.
   • Energiecontract
    • Vast, nul op de meter is de modus wanneer je een vast contract hebt
    • Variabel, nul op de meter is de modus wanneer je een vast contract hebt
    • Dynamisch, nul op de meter werkt zoals je gewend bent, je gebruikt meer van je zelf opgewekte energie maar behaalt niet het hoogst haalbare financiële rendement.

   

 2. Dynamisch – De modus voor het handelen op de energiemarkt. Sessy gaat opladen wanneer de energie goedkoop is en energie leveren wanneer de energie duur is. Schijnt de zon ook tijdens de goedkope uren? Dan gaat er ook zonne-energie naar de Sessy, is de prijs hoog, dan levert de Sessy deze energie, verbruik jij op dat moment ook energie, dan zal deze eerst naar jouw verbruikers gaan, het overschot wordt verkocht tegen het hoogst mogelijke tarief. Zo maak jij gebruik van de goedkoopste stroom.
   • Energiecontract
    • ❌ Vast, de dynamische modus biedt geen toegevoegde waarde
    • ❌ Variabel, de dynamische modus biedt geen toegevoegde waarde
    • Dynamisch, de dynamische modus maakt optimaal gebruik van jouw energieprijzen

   

 3. Open – De modus wanneer je speciale wensen hebt. Door middel van de openAPI en een externe regelunit is Sessy aan te sturen. Twee populaire smart home systemen zijn Home-Assistant en Homey.


 4. SessyConnect – Een alternatief naast de dynamische modus voor het handelen op de energiemarkt. Sessy wordt ingezet door een derde partij die jij kiest. Deze partij kan Sessy inzetten op diverse markten als de onbalansmarkt, GoPacs, noodvermogen en meer. De partij die jij kiest zal de financiële winst optimaliseren, jij als eigenaar maar in de meeste gevallen ook de aansturende partij, worden financieel beloond voor de inzet van de batterij. 
   • Energiecontract
    • Vast, sterk afhankelijk van aansturende partij
    • Variabel, sterk afhankelijk van aansturende partij
    • Dynamisch, vaak hèt energiecontract waar deze partijen gebruik van maken


 5. EcoModus – De eco modus is een hybride variant van nul-op-de-meter en dynamisch. De Sessy zal gaan laden tijdens de goedkoopste uren. Zijn deze uren voorbij? dan gaat Sessy nul-op-de-meter draaien. Zo gebruik je altijd de goedkoopste energie in huis. Omdat de goedkoopste energie vaak de groenste energie is help je hiermee het milieu 🌳en de energietransitie ⚡.
   • Energiecontract
    • Vast, je hebt geen uurprijzen maar de batterij kan wel tijdens deze periode zonne-energie opslaan, zo verminder je meestal de piek op het net
    • Variabel, je hebt geen uurprijzen maar de batterij kan wel tijdens deze periode zonne-energie opslaan, zo verminder je meestal de piek op het net
    • Dynamisch, de eco-modus maakt gebruik van de goedkoopste uren, je laadt de stroom op de goedkoopste momenten om die op andere momenten van de dag zelf te gebruiken.
 6.  

 7. GridEase – Met GridEase help je het elektriciteitsnet te balanceren tijdens pieken en dalen in vraag en aanbod⚡. Jouw Sessy thuisbatterij laadt of ontlaadt automatisch gedurende enkele korte momenten per dag wanneer het netwerk dat het hardst nodig heeft. De rest van de tijd blijft jouw batterij werken zoals jij dat wilt, bijvoorbeeld in de nul-op-de-meter modus. Deze modus is momenteel alleen beschikbaar voor Eneco klanten die een Sessy hebben, deze ontvangen hiervoor een vergoeding.
   • Energiecontract
    • Vast, je helpt bij grote pieken het net te ontlasten Eneco stuurt het laden en ontladen aan
    • Variabel, je helpt bij grote pieken het net te ontlasten Eneco stuurt het laden en ontladen aan
    • Dynamisch, wordt in eerste instantie niet ondersteund.

 

Gerelateerde berichten

Sessy logo

Sessy Thuisbatterij integreren in je home automation

Wij houden niet van partij afhankelijke systemen, om je zoveel mogelijk vrijheid te geven is Sessy ontwikkeld om in elk huishouden geplaatst te kunnen worden. Heb je al een home automation systeem? Sessy laat zich […]

Sessy
Bekijk bericht
Sessy logo

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Leg maar vol dat dak! Een logische uitspraak wanneer je het hebt over dakpannen maar niet als je het hebt over zonnepanelen. Als je overweegt om zonnepanelen te installeren, is een van de eerste vragen […]

Sessy
Bekijk bericht
Foto zonnepanelen
Sessy logo

Haal nog meer voordeel uit je zonnepanelen met een thuisbatterij!

Ben jij in het bezit van zonnepanelen en wil je daar nog meer voordeel uithalen? Met de stijgende energieprijzen en een elektriciteitsnet dat op knappen staat, loont het enorm om je eigen stroom op te […]

Sessy
Bekijk bericht