Installatie van Sessy

Installatie

Het installeren van de Sessy is in veel gevallen zo gebeurd. Sessy wordt aangesloten op je bestaande zonne-omvormer of op een eigen groep.

Sessy werkt met een bijgeleverde energiemonitor die eenvoudig aan te sluiten is in de meterkast. Bij aanwezigheid van een slimme meter kan dit met een P1-poort lezer.

Onze partners (je vindt ze hier) komen graag langs om de installatie te verzorgen. Zo heb je er geen omkijken naar. Wil je de Sessy installatie zelf verzorgen? Dat kan als de installateur bekend is met de NEN1010 richtlijnen.

op deze illustratie zie je een installateur die een Sessy thuisbatterij ophangt.

Sessy is schaalbaar

Door slim de geïntegreerde omvormer aan te sturen is het op een 3 x 25A hoofdaansluiting mogelijk om het systeem tot 6 Sessy’s uit te breiden, 2 op elke fase. In tegenstelling tot andere systemen is de Sessy op elk moment uit te breiden, om mee te groeien met de energiebehoefte in de toekomst.

Sessy is schaalbaar

Sessy is aan te sluiten op ..

Een zonne-omvormer

Heb je een omvormer op zolder, in de schuur of micro-omvormers op het dak? Dan kan Sessy op deze aansluiting geplaatst worden. Dit is de aanbevolen installatie methode. Sessy meet zo ook direct de productie van jouw panelen en kan deze data meenemen in de slimme regeling. Sessy - installatie op omvormer

Een eigen groep

Heb je geen plek bij de huidige zonne-omvormer, of heb je helemaal geen zonnepanelen? Dan is het uiteraard ook mogelijk om je Sessy thuisbatterij op een eigen groep te plaatsen. Is er nog geen groep aanwezig dan kunnen wij deze plaatsing verzorgen. Sessy - installatie op eigen groep

Vraag & antwoord

Na het installeren en aansluiten van een thuisbatterij is het belangrijk om te weten dat zowel consumenten als bedrijven verplicht zijn hun thuisbatterij te registreren bij de netbeheerder. Dit geldt voor iedereen die elektriciteit opslaat, zowel in thuisbatterijen als in andere energieopslagsystemen.

Sessy kan in de nul op de meter modus op je lokale netwerk draaien en heeft geen actief internet nodig. Voor de dynamische modus heeft Sessy thuisbatterij een actieve internetverbinding nodig om de actuele energieprijzen op de halen.

Sessy maakt gebruikt van ijzerfosfaat cellen. Dit type cel wordt ook wel LFP of LiFePO4 cellen genoemd. Hierdoor bevat de Sessy geen conflict mineralen als Cobalt en Mangaan. Sessy is daarmee ook veiliger dan apparaten waar li-ion in zit (zoals auto’s en elektrische fietsen).

 

Frank Energie regelt dit slim voor je.

Het vermogen van de geïntegreerde bi-directionele omvormer is 2,2 kW tijdens het laden en 1,7 kW tijdens het leveren. Mocht een verbruiker in huis meer nodig hebben, dan wordt dat door het elektriciteitsnet opgevangen, dus je komt nooit tekort. Als je meerdere Sessy’s plaatst schaalt het vermogen mee.

Hoe lang duurt het om een Sessy thuisaccu op te laden?

Om van het gas af te komen, zal de vraag naar elektrische energie in een huishouden toenemen. Met een warmtepomp bijvoorbeeld, zal je in de winter veel energie verbruiken, terwijl er weinig opwek is vanuit de zonnepanelen. Je hebt daardoor meer energie uit het net nodig. Sessy kan dan helpen om pieken op het net te voorkomen en er voor te zorgen dat de energie tegen gunstige kosten wordt afgenomen. Dus een Sessy kan helpen in de overgang van Gas naar elektriciteit.

Nee, het is het beste om de aansturing over te laten aan Frank Energie.

In de Sessy portal brengen we altijd de firmware notes uit, daar vind je ook wat de laatste firmware doet.

De beste plek voor een thuisbatterij is beschut droog en vorstvrij. Als je een omvormer hebt voor de zonnepanelen kan de Sessy het beste in de buurt van de omvormer worden geplaatst, omdat daar de benodigde aansluiting naar de meterkast al aanwezig is.

Het is niet direct een probleem als je Sessy thuisbatterij voor langere tijd op 0% staat. Het BMS (Battery Management System) houdt alle celspanningen nauwlettend in de gaten en zorgt ervoor dat de Sessy niet in een diepe ontlading terechtkomt. Als het systeem te lage celspanningen detecteert, zal de Sessy automatisch corrigerende acties ondernemen door zichzelf op te laden, waardoor diepe ontlading wordt voorkomen.

Wanneer je Sessy thuisbatterij offline is, kijk dan naar de handleiding van Sessy.

Als je Sessy niet verbonden is, kan dit verschillende oorzaken hebben. Het is mogelijk dat de dongels niet meer correct zijn aangesloten. Controleer daarom of de dongels goed vastzitten in hun aansluiting en of ze van stroom worden voorzien. Een groen lampje op de dongel geeft aan dat alles in orde is. Probeer eerst de dongels los te halen en opnieuw aan te sluiten, dit helpt in sommige gevallen.

Een andere mogelijkheid is dat de dongels hun internetverbinding zijn kwijtgeraakt. In dat geval moet je de dongels opnieuw instellen op de wifi. Voor instructies over hoe je dit doet, kun je terecht bij onze handleiding ‘Hoe stel ik mijn dongel in‘.

Nee, je garantie vervalt niet wanneer je een Sessy thuisbatterij toevoegt. Sessy is ontworpen om te werken met je bestaande omvormersysteem en raakt de bestaande aansluiting tussen de omvormer voor zonnnepannelen en de meterkast niet aan, waardoor de product garantie op je omvormer intact blijft.

De Sessy huisbatterij wordt in Andelst in elkaar gezet; ook de software wordt in Andelst geschreven. We halen onze producten zo veel mogelijk uit Nederland en Europa. Als het echt niet anders kan en de kwaliteit van verder weg écht beter is, dan halen we onze onderdelen uit andere delen van de wereld. Op deze manier zorgen we voor een zo Nederlands mogelijke thuisbatterij. Zo zorgen we dat de technische kennis in Nederland wordt opgebouwd en blijft.

 

Om zelf met Home Assistant te laden en ontladen, zijn er verschillende mogelijkheden. Home Assistant is een open-source platform dat je in staat stelt om diverse smart home-apparaten en systemen, waaronder thuisbatterijen zoals Sessy, te beheren en automatiseren. Dit is iets wat je zelf kunt doen via de open API. Op Tweakers en het Home Assistent forum is er erg veel informatie over Home Assistent in combinatie met de Sessy te vinden. Sessy geeft hier geen advies in.

Ja, Sessy huisbatterij biedt gebruikers de mogelijkheid om hun gegevens zelf te exporteren via een API. Dit betekent dat je directe toegang hebt tot je energiegebruiksgegevens en systeeminformatie, die je op elk gewenst moment kunt ophalen en analyseren. Deze functie is ontworpen met het oog op transparantie en gebruiksgemak, waardoor je volledige controle hebt over je eigen gegevens en hoe je deze wilt gebruiken of bekijken.

Als algemene richtlijn raden we aan om één Sessy thuisbatterij te overwegen voor elke 2000-3000 kWh aan energieverbruik. Dus, voor een huishouden dat meer dan 6000 kWh per jaar verbruikt, zou het aanschaffen van twee Sessy thuis batterijen een optie zijn. Als je een dynamisch energiecontract hebt, kan het hebben van extra opslagcapaciteit voordelig zijn om te profiteren van variabele tarieven. Echter, zoals altijd, is het beter om voorzichtig te zijn bij het schatten van je behoeften – zoals het gezegde luidt, ‘beter een Sessy te weinig dan te veel.’

 

Als je wisselt van internetprovider dan valt je wifi weg of krijg je een nieuwe router. Je moet Sessy dan netzoals alle andere apparaten zoals een telefoon of tablet of computer weer koppelen met de router. Alle instucties staan op www.sessy.nl/handleidingen. We hebben ook een video gemaakt die de stappen laat zien, die is ook te vinden bij de handleidingen.

Bestel nu
App voor meer informatie!