Terug

Kan een Sessy in mijn situatie?

Een veel gestelde vraag aan ons team is: Kan een Sessy worden toegepast in mijn situatie. Hieronder behandelen we een aantal mogelijke situaties en leggen we uit hoe Sessy hierin een rol kan spelen. Met het doornemen van deze gevallen, zal je er achter komen dat in de meeste gevallen het antwoord is: ja, Sessy kan in jouw situatie ook geplaatst worden.

De basis: 1 Sessy met een 1-fase omvormer

Als je zonnepanelen hebt die aangesloten zijn op een (string-)omvormer, dan kan Sessy aangesloten worden tussen de omvormer en de meterkast in.

De kabel die vanaf de omvormer naar de meterkast loopt zit op een eigen groep en wordt gebruikt om de Sessy op aan te sluiten. Dat maakt in deze gevallen de installatie gemakkelijk, omdat we aan kunnen sluiten op de huidige infrastructuur en dus geen nieuwe kabel hoeven te trekken.

Het voordeel van de Sessy op deze manier aansluiten is dat Sessy direct de opbrengst van de zonnepanelen kan meten en hierop kan sturen met het laden vanuit de zonnepanelen of ontladen vanuit de batterij als er geen opbrengst is van de panelen.

1 Sessy met een 3-fase omvormer

In de basis is deze opstelling gelijk aan de 1-fase opstelling. Sessy heeft een 3-fase aansluiting, maar werkt op 1 (te kiezen) fase. Als je dus een 3-fase omvormer hebt, dan kan die kabel met 5 aders op Sessy worden aangesloten. 2 fasen worden dan doorgegeven en op 1 fase kan Sessy aan het werk.

Meerder Sessy’s met een 1-fase of 3-fase omvormer

Als er meerdere Sessy’s achter een omvormer worden geplaatst, dan wordt de kabel van de PV omvormer door gelust via de Sessy’s naar de meterkast.

Met een 1-fase aansluiting van 25A, kunnen 2 Sessy’s worden aangesloten. Beide Sessy’s zullen op dezelfde fase werken. In het geval van 3-fasen, kan er gekozen worden op welke fase welke Sessy werkt.

Sessy met Optimizers

Optimizers veranderen eigenlijk niets aan de situatie van een string-omvormer. Sessy werkt dus prima met een PV systeem met Optimizers.

Sessy met Micro-omvormers

Micro-omvormers zijn ook geen probleem voor de installatie en werking van Sessy. De Sessy wordt ook in dit geval op dezelfde kabel geplaatst als de micro-omvormers, net als bij een string-omvormer.

Sessy met een PV-verdeler

Een PV-verdelers is een kleine groepenkast die toegepast wordt als er op de plek waar een PV omvormer komt te hangen al een aparte groep ligt voor bijvoorbeeld een wasmachine. In een situatie waarin er al een groep voor de wasmachine ligt, zorgt een PV verdeler dat er geen nieuwe groep aangelegd hoeft te worden.

Voor de installatie van Sessy is dit niet anders. Op de kabel van de omvormer naar de PV verdeler, wordt de Sessy geplaatst. Ook in dit geval kunnen we Sessy dus op de huidige infrastructuur aansluiten, zonder nieuwe kabels te hoeven trekken.

Meerdere Sessy’s met meerdere omvormers

In de loop der jaren veranderd in sommige huizen de energiebehoefte en wordt er soms een nieuwe PV installatie geplaatst. In dat geval kunnen de Sessy’s worden verdeeld over de aanwezige omvormers, of kunnen ze achter 1 omvormer worden geplaatst. Hoeveel Sessy’s op een groep en op een fase kunnen worden aangesloten, hangt af van de aansluitwaarde. Met een 3x25A aansluiting, kunnen 6 Sessy’s worden geplaatst. Op een 1x40A aansluiting kunnen 3 Sessy’s aan het werk; op een 3x40A aansluiting kunnen 9 Sessy’s worden aangesloten.

Sessy zonder zonnepanelen

Een bijzonder geval is nog de Sessy zonder dat er PV panelen zijn. Deze situatie is zeer goed mogelijk en heeft financieel alleen zin met een uurprijzen-contract of als het verschil tussen dag en nachttarief groter is dan €0,12 . Sessy kan dan op de laagste prijs van de dag energie inkopen (dus de batterij laden) en op de duurste momenten van de dag de energie aan het net verkopen.

Net als in alle andere gevallen moet Sessy wel aangesloten worden op een eigen groep. Meerdere Sessy’s kunnen op diezelfde groep worden geplaatst.

Heb je een situatie die hier niet bij staat en weet je niet zeker of een Sessy in jouw geval toegepast kan worden, vraag het aan ons! info@sessy.nl

Gerelateerde berichten

Hoe verdient een Sessy zichzelf terug

Een belangrijke vraag voor investeringen is: verdien ik die investering terug? Voor de aanschaf van een Sessy is dat voor veel mensen niet anders. Hieronder leggen we uit waar de terugverdientijd van Sessy van afhankelijk […]

Sessy
Bekijk bericht

Subsidie voor je thuisbatterij: Sessy gespot in het NOS-journaal!

Er is veel discussie gaande over de aflopende salderingsregeling van de overheid, waarbij zonnepaneelhouders nu nog geld krijgen voor hun opgewekte zonnestroom. Het alternatief? Subsidie voor een thuisbatterij, waarin je je eigen opgewekte energie opslaat voor later gebruik.

Nieuws
Bekijk bericht

NOS kopt ‘mensen zonder zonnepanelen zijn het bokje’

"Mensen zonder zonnepanelen zijn straks het bokje" kopt de NOS. Een thuisbatterij, waarmee je je eigen opgewekte energie opslaat voor later gebruik, kan uitkomst bieden.

Nieuws
Bekijk bericht