Terug

Afbouw salderingsregeling zonnepanelen

Energiekosten vormen een groot deel van de maandelijkse lasten voor veel huishoudens en bedrijven. Een manier om kosten te besparen is het aanschaffen van zonnepanelen. De overheid stimuleert sinds 2004 Nederlandse huishoudens om te investeren in zonnepanelen via de salderingsregeling.

Salderingsregeling: jouw zonnestroom verrekenen

De salderingsregeling is belangrijk voor huishoudens met zonnepanelen. Deze regeling maakt het mogelijk om de stroom die je opwekt en teruglevert aan het net, te verrekenen met je eigen verbruik. De stroom die je in de zomer opwekt en teruglevert, mag je wegstrepen tegen het verbruik in de winter.

Hoe werkt salderen?

Teruglevering: Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, lever je dit terug aan het net.
Verrekening: De teruggeleverde stroom wordt afgetrokken van je energieverbruik op jaarbasis, waardoor je minder betaalt.

Rekenvoorbeeld Salderen:

  • Totaal verbruik = 2000 kWh
  • Totaal teruggeleverd = 1000 kWh
  • Netto verbruik = 2000 kWh (totaal verbruik) – 1000 kWh (totaal teruggeleverd) = 1000 kWh

In een jaar tijd heb je 2000 kWh verbruikt en je hebt ook 1000 kWh teruggeleverd aan het net. Dat betekent dat je netto maar 1000 kWh hebt verbruikt. Super simpel, voor elke kWh die je teruglevert, trek je er één van je verbruik af. Je betaalt dus alleen voor het netto verbruik zolang de salderingsregeling er is.

Sinds 2004 stimuleert de salderingsregeling Nederlandse huishoudens om te investeren in zonnepanelen. Deze regeling heeft zijn vruchten afgeworpen, want inmiddels wekt één op de vier huizen eigen zonnestroom op. Toch brengt dit succes ook een kostenplaatje mee voor energiebedrijven. Door saldering lever je namelijk zonnestroom terug aan het net tegen het volle tarief, ongeacht de actuele marktwaarde. Vooral in de zomer kan dit uit balans raken als er veel aanbod van zonnestroom is bij weinig vraag. Hierdoor ontvangen energiebedrijven soms minder voor de stroom dan wat ze aan zonnepaneelbezitters betalen. Met de huidige hoge stroomprijzen kan dit een significant verschil opleveren, wat leidt tot hogere prijzen voor alle klanten. Degenen zonder zonnepanelen dragen dus bij aan de kosten van de regeling zonder er zelf voordeel uit te halen.

Toekomst van de salderingsregeling

De Eerste Kamer heeft tegen het wetsvoorstel gestemd wat moest leiden tot het afschaffen van de salderingsregeling. Als reactie hierop overwegen energiebedrijven terugleverkosten te gaan rekenen aan zonnepaneelbezitters. Het investeren in een Sessy thuisaccu wordt dan extra interessant voor zonnepanelenbezitters omdat je met deze opslagcapaciteit je eigen opgewekte energie gebruik tot wel 80% kunt verhogen.

Wat bepaalt de kosten van 1 kWh?

De prijs van elektriciteit per kWh hangt af van verschillende factoren, waaronder productiekosten, netwerkbeheer, belastingen en de energiemarkt. De onderstaande punten geven je inzicht in wat de prijs bepaalt van 1 kWh stroom.

Factoren die de kWh-prijs beïnvloeden

  • Productiekosten: De kosten om elektriciteit te genereren hebben een directe invloed op de kWh-prijs. Hier kun je zelf de prijs met zonnepanelen omlaag brengen!
  • Netwerkbeheer: Kosten voor het onderhoud en de uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk worden doorberekend in de energieprijs.
  • Belastingen en heffingen: Overheidsbeleid kan de prijs van energie verhogen of verlagen door middel van belastingen en subsidies. Een voorbeeld hiervan is het prijsplafond, dit zorgt ervoor dat consumenten minder betalen voor energie. De overheid compenseert dit aan leveranciers met subsidies.
  • Energiemarkt: De marktdynamiek, zoals vraag en aanbod, speelt een rol in de fluctuerende prijzen. Afhankelijk van je energiecontract wordt dit direct of indirect aan je doorbelast. Bij een dynamisch energiecontract kan er zelfs sprake zijn van een negatieve energieprijs. Je krijgt dan geld om stroom uit het net te halen.
  • Profileringskosten: Op zonnige dagen, wanneer er veel groene energie beschikbaar is, wordt er vaak meer stroom opgewekt dan nodig. Dit leidt tot een overschot aan energie. Op dit moment geven huishoudens het teveel aan stroom terug aan het energienet. Huishoudens hebben deze energie in de winter vaak nodig en kunnen deze door de salderingsregeling dan relatief goedkoper uit het net halen. Dit verschil wordt gecompenseerd door hogere prijzen voor alle consumenten.

Gerelateerde berichten

Sessy logo

Btw op Sessy thuisbatterij terugvragen, het kan vanaf nu!

Goed nieuws voor iedereen die overweegt een slimme thuisbatterij aan te schaffen, of al een slimme thuisbatterij heeft. Recentelijk is bekend geworden dat consumenten de btw op de aankoop van een thuisbatterij in principe kunnen […]

Sessy
Bekijk bericht
Sessy logo

Elektrische auto en een thuisaccu

In een tijd waarin duurzaamheid en energieonafhankelijkheid steeds belangrijker worden, biedt het gebruik van een elektrische auto en de thuisbatterij een innovatieve oplossing. Deze technologie maakt het niet alleen mogelijk om zelf elektriciteit op te […]

Sessy
Bekijk bericht
Sessy logo

Verdien geld aan een negatieve stroomprijs met de Sessy thuisbatterij

De energiemarkt verandert voortdurend en er zijn altijd nieuwe ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de prijzen van elektriciteit. Een interessant fenomeen dat steeds vaker voorkomt, is de negatieve stroomprijs. Dit betekent dat elektriciteit op […]

Sessy
Bekijk bericht