Terug

P1 meter: krijg inzicht in je energieverbruik

De P1 meter is een innovatief apparaat dat een essentiële rol speelt in moderne energiemanagementsystemen. Het stelt consumenten en bedrijven in staat om hun energieverbruik in real-time te monitoren en te beheren, wat bijdraagt aan een grotere energie-efficiëntie en kostenbesparing.

Hoe werkt de P1 meter?

De werking van de P1 meter is gebaseerd op digitale technologie die het mogelijk maakt om verbruiksgegevens nauwkeurig te registreren en eventueel door te sturen naar energieleveranciers.
Het doorsturen van deze gegevens doet de slimme meter zelf al, een p1 meter zorgt ervoor dat jij zelf die informatie ook kan uitlezen, zien en bijhouden. De P1 meter kan doormiddel van een bekabelde connectie via de p1 poort uitgelezen worden. Wat er gebeurd in dit proces is, is het volgende:

 1. Datatransmissie: De P1-poort maakt gebruik van een gestandaardiseerd protocol voor datatransmissie. Dit protocol volgt de DSMR (Dutch Smart Meter Requirements) standaard in Nederland, maar andere landen kunnen vergelijkbare protocollen gebruiken.
 2. Gegevensstroom: De slimme meter verzendt periodiek gegevens over het energieverbruik en andere relevante informatie naar de P1-poort. Dit kan onder meer informatie bevatten over elektriciteitsverbruik, gasverbruik, actuele tarieven, enzovoort.
 3. Fysieke aansluiting: De P1-poort is fysiek een aansluiting op de slimme meter. Het heeft meestal het formaat van een RJ-11-telefoonpoort, maar met meer pinnen. De P1-kabel, die vaak wordt meegeleverd met slimme energiemeter-afleesapparaten, verbindt deze poort met een ander apparaat, zoals een computer of een speciaal ontworpen energieverbruiksmonitor.

Hierdoor kunnen gebruikers hun eigen verbruikspatronen beter begrijpen en waar nodig aanpassen. De meter meet het energieverbruik in kilowattuur (kWh) en stuurt deze gegevens via een veilige verbinding door naar de betreffende partijen. Deze informatieoverdracht kan plaatsvinden via verschillende communicatietechnologieën, zoals GPRS, LTE, of via het elektriciteitsnet zelf.

Dataoverdracht en -Verzameling

De P1-poort is de poort waarmee de verbruiksgegevens van de slimme meter uitgelezen kunnen worden. Deze poort kan gekoppeld worden aan thuisautomatiseringsystemen of energiemanagementsoftware, waardoor je op elk moment van de dag inzicht hebt in je energieverbruik en -productie. Dit maakt het voor gebruikers mogelijk om patronen in hun energieverbruik te herkennen en zo nodig aanpassingen te doen om energie te besparen.

Voordelen van de P1 meter

Voor Thuisgebruik

Voor thuisgebruikers biedt de P1-meter tal van voordelen. Het stelt hen in staat om:

 • Hun energieverbruik in real-time te volgen en piekverbruik te identificeren.
 • Te bepalen welke apparaten de meeste energie verbruiken en eventueel tijden van gebruik aan te passen voor een lagere energierekening.
 • Het voordeel te halen uit variabele energietarieven door op de goedkoopste tijden energie te verbruiken.
 • Hun energieverbruik af te stemmen op de energieproductie, bijvoorbeeld door apparaten te gebruiken wanneer de zonnepanelen het meest produceren.

Voor Zakelijke Omgevingen

In een zakelijke omgeving kan de P1-meter helpen om:

 • De energiekosten te verlagen door het verbruik te optimaliseren.
 • Bij te dragen aan duurzaamheidsdoelstellingen door efficiënt energiebeheer.
 • Nauwkeurige energieverbruiksdata te verstrekken voor rapportage- en regelgevingsdoeleinden.
 • Energiemanagement te integreren met andere gebouwbeheersystemen voor automatisering en verdere efficiëntieverbeteringen.

Door de implementatie van de P1-meter kan zowel een huishouden als een bedrijf zijn energiebehoefte beter begrijpen en managen, wat resulteert in directe en langetermijnvoordelen voor zowel de portemonnee als het milieu. Met Sessy thuisbatterij wordt een P1-meter meegeleverd.

Gerelateerde berichten

Sessy, de thuisbatterij
Sessy logo

Eerste thuisbatterij van Nederlandse makelij gaat in productie

ULFT, 29 augustus 2022 – Na een succesvolle crowdfundingactie begint startup Charged volgende week met de productie van de eerste thuisbatterij van Nederlandse makelij. Door de slimme software zorgt deze Sessy ervoor dat bezitters van […]

Sessy
Bekijk bericht
NOS journaal
Sessy logo

Subsidie voor je thuisbatterij: Sessy gespot in het NOS-journaal!

Er is veel discussie gaande over de aflopende salderingsregeling van de overheid, waarbij zonnepaneelhouders nu nog geld krijgen voor hun opgewekte zonnestroom. Het alternatief? Subsidie voor een thuisbatterij, waarin je je eigen opgewekte energie opslaat voor later gebruik.

Nieuws
Bekijk bericht
Foto installatie Sessy
Sessy logo

Kan een Sessy in mijn situatie?

Een veel gestelde vraag aan ons team is: Kan een Sessy worden toegepast in mijn situatie. Hieronder behandelen we een aantal mogelijke situaties en leggen we uit hoe Sessy hierin een rol kan spelen. Met […]

Sessy
Bekijk bericht