Toepassingen
Absoluut, de Sessy thuisbatterij slaat energie op wanneer jouw zonnepanelen meer produceren dan je verbruikt, zodat je deze opgeslagen energie kunt gebruiken wanneer de productie van zonne-energie laag is.
5kWh is een prima capaciteit voor een gemiddeld huishouden om avond- en nachtverbruik te compenseren. Kom je er niet uit? Bel of mail ons, dan bekijken we jouw situatie.
Voor grotere huishoudens en meer verbruikers is Sessy prima uit te breiden met meer Sessy’s. Op een ‘standaard’ aansluiting van 3x25A zijn tot 6 Sessy’s te plaatsen met een totale capaciteit van 30 kWh.
Ja. De Sessy slaat overdag de overtollige opgewekte energie op (totdat de batterij vol zit). Wanneer uw zonnepanelen te weinig of geen energie meer leveren om uw verbruik te compenseren zal de Sessy energie leveren aan uw verbruikers in huis. Hiermee gebruikt u ook ’s avonds en in de nacht groene energie die u overdag heeft opgewekt.
Ja. Natuurlijk kan je via de interface van de Sessy portal instellingen veranderen.
Voor de enthousiast die kan programmeren is er meer mogelijk. De Sessy kan in de ‘open modus’ aangestuurd worden via een eigen regeling. Sessy heeft een API of kan via MQTT worden uitgelezen en aangestuurd. Zo kan je Sessy koppelen aan je Home Assistant of andere Software en hardware. Onze software heeft een open API zonder afhankelijkheid van een derde partij of cloud.
Sessy is meer dan een standaard thuis accu voor het opslaan van elektriciteit, de werking van deze thuisbatterij is door de software slim te noemen.
De Sessy stelt een aantal verschillende werkmodi beschikbaar:
- Nul op de meter (zonne-energie ’s avonds gebruiken): De Sessy slaat overdag de overtollige opgewekte energie op (totdat de batterij vol zit) Wanneer uw zonnepanelen te weinig of geen energie meer leveren om uw verbruik te compenseren zal de Sessy energie leveren aan uw verbruikers in huis. Hiermee gebruikt u ook ’s avonds en in de nacht groene energie die u overdag heeft opgewekt.
- Dynamische modus: De Sessy kan gebruikt worden in combinatie met een dynamisch energiecontract. Dat is een contract vorm, waarbij je verbruik en teruglevering per uur wordt berekend. Een aantal aanbieders hiervan zijn: Nieuwestroom, Easy Energy, Frankenergy, ANWB, Tibber of NextEnergy. De slimme regeling van Sessy kan op basis van de uurprijzen een berekening maken wanneer het beste moment is om de batterij te laden en ontladen. Zo bespaart Sessy het meeste geld bij jouw thuis.
- Open mode: De Sessy maakt het mogelijk via een API aangestuurd te worden. Dit kun je doen als je liever zelf aan de slag gaat met het aansturen en uitlezen van de batterij om deze bijvoorbeeld te koppelen in Home Assistant. Wij helpen mee om de Sessy community te ondersteunen op dit vlak.
Dynamische energiecontracten heten ook uurprijscontracten. Het dynamische tarief wordt bepaald op de ‘spotmarkt’, de prijzen veranderen elk uur. Je betaalt bij energieleveranciers van dynamische energietarieven de prijs die zij zelf ook betalen + een heel kleine toeslag. Deze contracten zijn in opmars in Nederland, omdat je zo beloont wordt om op goedkope momenten af te nemen. Zo kan je gemiddeld al besparen op je energierekening. In combinatie met een Sessy is dit type contract helemaal interessant, omdat je altijd tegen het goedkoopste tarief kan laden en je op de dure pieken kan gaan leveren. Sessy zet je dan op de dynamische modus.
Het verbruik van elektriciteit zal toenemen met een warmtepomp, ook op de momenten dat de zon niet schijnt. Dan helpt Sessy om de pieken in verbruik af te vlakken en ook in de avond gebruik te kunnen maken van de overdag opgewekte zonne-energie. Weet wel dat in de winter, wanneer de warmtepomp het hardst moet werken, de zonnepanelen wellicht niet genoeg energie opleveren om de batterij te kunnen vullen.
Om van het gas af te komen, zal de vraag naar elektrische energie in een huishouden toenemen. Met een warmtepomp bijvoorbeeld, zal je in de winter veel energie verbruiken, terwijl er weinig opwek is vanuit de zonnepanelen. Je hebt daardoor meer energie uit het net nodig. Sessy kan dan helpen om pieken op het net te voorkomen en er voor te zorgen dat de energie tegen gunstige kosten wordt afgenomen. Dus een Sessy kan helpen in de overgang van Gas naar elektriciteit.
Ja, het maakt niet uit welke verbruiker om stroom vraagt, dus kan de energie ook in de elektrische auto gestopt worden. 1 Sessy heeft 5kWh opslag-capaciteit wat genoeg is voor ongeveer 30 km rijden in een elektrische auto. Het is ook mogelijk om de energie van de Sessy niet naar de auto te sturen en de Sessy slechts te beperken voor het verbruik van jouw huishouden.
Ja en Nee. Nee, omdat het stroomnet nodig is om Sessy te laten werken en bij uitval van het stroomnet zal Sessy vanwege de veiligheid ook uitschakelen. Ja, omdat de energie in Sessy zo wordt ingezet dat het stroomnet zo weinig mogelijk nodig is. Hybride On/Off-grid installaties zijn groter, complexer en prijziger.
Ja, in sommige gevallen. Als je een uurprijzen-contract hebt, kan Sessy laden tijdens daluren, om afname op dure piekuren te voorkomen. Door de wisselingen op de energiemarkt is hier niet alleen geld mee te besparen maar kun je hier ook geld mee verdienen. Zonder zonne-panelen en met een vast tarief heeft een Sessy geen directe financiële impact. Mocht je niet de mogelijkheid hebben tot het leggen van zonnepanelen is het goed mogelijk om met een Sessy dus tòch te verduurzamen en hieraan te verdienen.