Terug

Hoe werkt de Dynamische modus?

Eerder schreven we een artikel over hoe Sessy zich terug verdient. In dit artikel geven we je meer inzicht in hoe de dynamisch modus van Sessy werkt.

Je zou denken, simpel, volle bak laden als de energie het goedkoopst is en alles verkopen als de energieprijs het hoogst is. Dat kan, maar dat is economisch niet per sé altijd het voordeligst.

Het is essentieel om rekening te houden met de afschrijving van een batterij bij het bepalen van de meest winstgevende momenten om te laden en te leveren. Thuisbatterijen hebben een beperkt aantal laad- en ontlaadcycli voordat hun prestaties na verloop van tijd afnemen. Om de levensduur van de batterij te verlengen en de winst te optimaliseren, moet de aansturing strategisch omgaan met het laden en ontladen van de thuisbatterij.

Sessy heeft een geautomatiseerd proces dat de laad- en levermomenten bepaald op basis van de energieprijzen en onze eisen. Hierdoor kunnen huishoudens hun energiekosten verlagen en zelfs inkomsten genereren door energie terug te leveren aan het net wanneer de omstandigheden gunstig zijn.

Een aantal voorbeelden

Sessy laadt 2 keer op omdat de prijzen in de nacht èn in het middaguur het goedkoopst waren, in de avond wordt deze energie weer verkocht.

Er zijn ook dagen dat de energieprijs wel schommelt, maar het absolute verschil tussen een dal en top erg laag is. Bedenk je dat een batterij ook afschrijvingskosten (±10 ct / kWh) heeft dan is het gunstiger om deze dag de batterij niets te laten doen.

Het algoritme bepaalt voor elke dag het moment om op te laden en het moment om deze energie weer te leveren. In de middag rond 15:00 weet het algoritme de energieprijzen voor de volgende dag, deze prijzen worden meegenomen in de herberekening van de huidige dag.

Een voorbeeld: Op 30-07-2023 was er een groot genoeg verschil om in de middag te gaan laden om deze energie in de avond te verkopen. Het verschil tussen dal en top was op 31-07-2023 niet gunstig genoeg om te gaan laden maar de energieprijs was op 31-07 wel duurder dan de energieprijs op 30-07. Het algoritme heeft daarom bepaald om de energie van 30-07 te bewaren voor 31-07 om zo meer rendement op te leveren.

Er zijn verschillende methoden om een thuisbatterij te benutten, bijvoorbeeld maximaal financieel rendement of het verhogen van de zelfconsumptie.

Wil jij een andere dynamische regeling? dan kun je Sessy aansturen via de openAPI. Sessy integreert ook naadloos in Homey, Home Assistant en Domoticz om het te vereenvoudigen om jouw eigen gedachtengang los te laten op de aansturing van de Sessy! Wil je meer informatie over de werking van de Sessy thuisbatterij? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen.

Gerelateerde berichten

Foto gebruikersdag
Sessy logo

Sessy gebruikersdag – Vrijdag 9 juni

Wat een geweldige opkomst hadden we tijdens onze gebruikersdag op vrijdag 9 juni! We willen graag alle aanwezigen bedanken voor hun enthousiasme en betrokkenheid. Het was een inspirerende en informatieve dag, waarin we waardevolle kennis […]

Sessy
Bekijk bericht
Sessy logo

Hoe werkt SessyConnect?

Let op! je kunt de Sessyconnect modus al selecteren, maar leveranciers zullen hier pas vanaf 1 mei gebruik van maken Een nieuwe modus, SessyConnect! Hoe het werkt en wat je hiervoor moet doen leggen we […]

Sessy
Bekijk bericht
Sessy logo

Nieuw verdienmodel verkort terugverdientijd thuisbatterij

Producent Charged van Nederlandse Sessy gaat samenwerking aan met Frank Energie Consumenten met een dynamisch energiecontract bij Frank Energie hebben een extra mogelijkheid gekregen om geld te verdienen met hun Sessy thuisbatterij. Door met hun […]

Sessy
Bekijk bericht