Terug

Nieuw verdienmodel verkort terugverdientijd thuisbatterij

Producent Charged van Nederlandse Sessy gaat samenwerking aan met Frank Energie

Consumenten met een dynamisch energiecontract bij Frank Energie hebben een extra mogelijkheid gekregen om geld te verdienen met hun Sessy thuisbatterij. Door met hun batterij niet alleen op de stroommarkt (EPEX), maar ook op de zogeheten onbalansmarkt te handelen, daalt de terugverdientijd in potentie naar vier tot zes jaar.

Charged, producent van de eerste thuisbatterij van Nederlandse makelij Sessy, is hiervoor een samenwerking aangegaan met Frank Energie, aanbieder van dynamische energiecontracten. De energieleverancier stuurt de thuisbatterijen aan via een slim algoritme. Zo kunnen ze real time handelen op de verschillende elektriciteitsmarkten.

De Sessy is sinds een jaar op de markt. Er zijn er al 2950 van verkocht. Met die thuisbatterij kunnen bezitters van zonnepanelen hun eigen overschot aan groene zonnestroom opslaan voor later gebruik. Maar ze kunnen er dankzij slimme software ook mee handelen op de korte termijn markt voor elektriciteit: de EPEX. Daar varieert de elektriciteitsprijs per uur. Door de batterij te laden als de prijs laag is en te ontladen als de prijs hoog is, verdienen ze dagelijks geld. Dat gaat automatisch.

Dankzij de samenwerking met de batterijleverancier kunnen klanten van Frank Energie met hun thuisbatterij handelen op de onbalansmarkt. Als individu kan dat niet. Op die markt dienen de batterijen als een buffer om de spanning op het elektriciteitsnet op 50 Herz te houden. Dat is in Europa verplicht. Anders ontstaan stroomstoringen of black-outs. Door de toename van relatief onvoorspelbare wind- en zonne-energie, is er steeds meer onbalans tussen vraag en aanbod op het net. De tarieven die op die markt betaald worden zijn sinds kort veel hoger dan op de EPEX-markt. ,,Daar zijn de prijzen die je met je thuisbatterij kunt verdienen wat in elkaar gezakt, waardoor de terugverdientijd opliep naar tien jaar. Op de onbalansmarkt nemen de volumes en de prijzen juist toe. Batterijen die daarop inspelen door slim te laden en te ontladen kunnen daarvan profiteren. Dat zorgt voor een extra verdienmodel, waardoor de terugverdientijd van je batterij met de huidige marktomstandigheden weer op vier tot zes jaar komt”, zegt CEO Roeland Nagel van Charged.

De mogelijke belastingaftrek op de aanschaf, het voorkomen van de teruglever-heffing voor mensen met zonnepanelen en de toekomstige vergoedingen om congestie op het elektriciteitsnet tegen te gaan, maken de aanschaf van een thuisbatterij volgens hem nog lucratiever. Sowieso hebben de meeste batterijen een garantie van 10 jaar en een nog langere levensduur.

Nederland telt inmiddels 190.000 huishoudens met een dynamisch stroomcontract. In plaats van een vaste prijs voor energie, betalen ze uurprijzen voor stroom en dagprijzen voor gas. Uit een analyse van de Vereniging van Dynamische Energieleveranciers (VDE) blijkt dat zij in 2023 gemiddeld 1127 euro minder kwijt waren aan hun energierekening dan huishoudens met een variabel contract.

De samenwerking tussen Frank Energie en Charged komt er in de praktijk op neer dat klanten van de energie-aanbieder een Sessy thuisbatterij kunnen aanschaffen en dat kopers van een Sessy een contract met Frank Energie kunnen afsluiten. Beide groepen kunnen met deze combinatie profiteren van de onbalansprijzen. Wil je een voorbeeld van het te behalen rendement op de onbalansmarkt zien? Kijk dan op de website van Frank Energie, daar staat een rekenvoorbeeld.

Samen willen ze de thuisbatterij toegankelijk maken voor een groter publiek en de energierekening voor consumenten drastisch omlaag brengen. De Sessy is ook geschikt om op andere handelssystemen van andere energieleveranciers te worden aangesloten. Charged heeft daarvoor een speciaal product gelanceerd: SessyConnect.

Gerelateerde berichten

Foto installatie Sessy
Sessy logo

Bekijk een Sessy in actie bij een tevreden klant thuis!

Meer dan 1500 klanten hebben ervoor gekozen om Sessy thuis accu te installeren, en vandaag willen we je graag een exclusief kijkje geven in het huis van een van deze tevreden Sessy-gebruikers! Op onderstaande foto […]

Sessy
Bekijk bericht
Sessy logo

Verduidelijking over uitspraken van Roeland Nagel en de rol van thuisbatterijen

Recente berichtgeving door RTL Nieuws heeft quotes van Roeland Nagel, medeoprichter van Charged, op een manier gepresenteerd die de context en intentie van zijn woorden geen recht doet. Het is belangrijk om te onderstrepen dat […]

Sessy
Bekijk bericht
Sessy logo

Elektrische auto en een thuisaccu

In een tijd waarin duurzaamheid en energieonafhankelijkheid steeds belangrijker worden, biedt het gebruik van een elektrische auto en de thuisbatterij een innovatieve oplossing. Deze technologie maakt het niet alleen mogelijk om zelf elektriciteit op te […]

Sessy
Bekijk bericht