4 min leestijd
Terug

On-grid, Off grid en hybride systemen uitgelegd

In dit artikel behandelen we de verschillende type systemen die met batterijen werken. Zo weet je na het lezen het verschil tussen een On-grid, een Off-grid en een hybride systeem.

On-grid

Een On-grid system kan alleen werken als het is aangesloten op een stoomnet dat werkt. Dat betekend dus dat als het net in storing raakt, een on-grid systeem ook uit zal vallen. Een voorbeeld hiervan is een zonnepaneel systeem. Als het net in storing raakt, zal de PV-omvormer zichzelf uitschakelen. Dit voorkomt dat het systeem probeert terug te leveren op een netwerk dat is storing staat. Hierdoor zou de reparatie van de storing gevaarlijk worden, omdat een monteur dan niet zeker weet dat het net veilig is om aan te werken.

De betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet is in Nederland erg hoog. In 2021 bedroeg de ‘uptime’, dat is de tijd dat het netwerk functioneerde zoals het hoort, 99,99% van de tijd. Gemiddeld is er per persoon of bedrijf er 20 Minuten per jaar geen stroom. Daarmee is Nederland in de wereld een van de koplopers in betrouwbaarheid.

Een On-grid systeem in de vorm zonnepanelen, een omvormer en een Sessy, kunnen energie opslaan en vrijgeven, zolang het stoomnet opereert. Kenmerkend voor een On-grid systeem is de T-splitsing: Sessy zit met een aftakking aan het bestaande systeem van het net aan de verbruikers verbonden.

Het voordeel van een on-grid installatie is dat het simpel is en in het geval van Sessy hoeft er erg weinig aan de bestaande infrastructuur te veranderen. Dit houdt de kosten laag en dat is weer gunstig voor de terugverdientijd.

Het nadeel van een On-grid systeem is dat het dus niet werkt als de rest ook niet werkt. Gelukkig is dat dus maar gemiddeld 20 minuten per jaar in Nederland.

Off-grid

Een off-grid systeem zit nooit aan het net verbonden. Dit is bijvoorbeeld het geval in afgelegen huizen waar geen infrastructuur aanwezig is, of waar er bewust voor gekozen is niet met het centrale elektriciteitsnet verbonden te zijn. Voorbeelden zijn veel tiny-houses en systemen in natuurgebieden. Een Off-grid systeem heeft dus geen last, maar ook geen voordeel van het centrale elektriciteitsnet.

Een Off-grid systeem wekt zijn eigen netwerk op. Dat kan met een simpele generator, zonnepanelen met een omvormer en een systeem met een batterij.

Het voordeel van een Off-grid systeem is dat je geen kosten betaald voor je verbruikte energie (naast de investeringen voor de apparatuur). Storingen van het centrale systeem hebben op een Off-grid systeem natuurlijk geen impact.

Het nadeel van een Off-grid systeem is dat je alle energie die je wil verbruiken zelf op moet wekken. Als je alleen een aggregaat hebt, moet deze draaien om energie te hebben voor je verbruikers. Met alleen zonnepanelen moet de zon schijnen. Als er een batterij aan het systeem gekoppeld wordt, kan je ook donkere perioden over bruggen, zoals de nacht, of een bewolkte dag. Het meest flexibel is een systeem met een aggregaat, zonnepanelen en een windturbine.

Hybride

Een hybride systeem is flexibel en combineert de voordelen van het On-grid systeem met het Off-grid systeem. Als het net werkt, kan er energie naar het net gestuurd worden en energie van het net gehaald worden. Als het net in storing is, kunnen de verbruikers nog draaien op het net dat de omvormer opbouwt in de Off-grid modus.

Het simpelste hybride systeem combineert een batterij met zonnepanelen. Een uitgebreid systeem kan ook een windturbine en een aggregaat op de omvormer aansluiten, om zo een heel grote leverzekerheid te halen.

Het voordeel van een hybride systeem is de flexibiliteit van het kunnen regelen van de energiestromen en de grote leverzekerheid van energie naar de verbruikers, waarbij het systeem zo snel kan schakelen tussen On- en Off-grid, dat het als noodstroom kan fungeren. Als het net in storing komt, zal je dat aan verbruikers niet eens merken.

Het nadeel aan dit type systeem is de complexiteit en de kosten. Er is vaak een verbouwing van de meterkast voor nodig en er moeten nieuwe kabels worden getrokken tussen de meterkast en de plek waar de inverter komt te hangen.

Gerelateerde berichten

Sessy logo

Sessy op de VT Wonen beurs

01 oktober 2024

Vandaag is de VT Wonen&Design beurs gestart en Sessy is er op de stand van Frank Energie bij! De beurs vindt plaats van 1 tot en met 6 oktober, in Vijfhuizen. Geld verdienen op de […]

Nieuws
Bekijk bericht
Foto zonnepanelen
Sessy logo

Haal nog meer voordeel uit je zonnepanelen met een thuisbatterij!

05 augustus 2022

Ben jij in het bezit van zonnepanelen en wil je daar nog meer voordeel uithalen? Met de stijgende energieprijzen en een elektriciteitsnet dat op knappen staat, loont het enorm om je eigen stroom op te […]

Sessy
Bekijk bericht
Foto gebruikersdag
Sessy logo

Sessy gebruikersdag – Vrijdag 9 juni

23 juni 2023

Wat een geweldige opkomst hadden we tijdens onze gebruikersdag op vrijdag 9 juni! We willen graag alle aanwezigen bedanken voor hun enthousiasme en betrokkenheid. Het was een inspirerende en informatieve dag, waarin we waardevolle kennis […]

Sessy
Bekijk bericht