Terug

Omvormer uitschakelen of zonnepanelen uitschakelen, hoe slim is dat?

Schakel jij ook je zonnepanelen uit als de energieprijzen negatief zijn? Ik niet! Althans, meestal niet. Maar waarom zou je dat wel doen? Geld betalen voor de energie is heel normaal, diverse bedrijven opereren en onderhouden systemen die energie produceren, dat kost geld. Net als het onderhouden en uitbreiden van het elektriciteitsnetwerk. Ook de overheid pikt graag een graantje mee. In de dynamische wereld van een overbelast energienet, lijkt het automatisch uitschakelen van je omvormer bij negatieve energieprijzen een logische stap. Echter, bezint voor je begint. Dit is niet altijd de slimste keuze rekening houdend met aspecten zoals energiebelasting en huishoudelijk verbruik.

Negatieve energieprijzen en jouw omvormer uitschakelen

Negatieve energieprijzen ontstaan wanneer het aanbod van energie (vaak door hernieuwbare bronnen) de vraag overstijgt. Door slimme voorspellingen en sturing van zonne- en windparken wordt de kans op dusdanig negatieve prijzen verlaagd, waardoor de noodzaak om de omvormer uit te zetten verminderd wordt. Het uitschakelen zal nauwelijks nodig zijn. Op het eerste gezicht lijkt het uitschakelen van je omvormer om geen energie terug te leveren aan het net een goede reactie. Maar hier zijn enkele overwegingen:

  1. Terugkrijgen van energiebelasting: In Nederland kun je de energiebelasting die je betaalt over de stroom die je verbruikt, terugkrijgen voor de stroom die je opwekt en teruglevert. Door je omvormer uit te schakelen bij negatieve prijzen, mis je deze compensatie. Bijvoorbeeld -10 cent. Negatief dus, maar dat betekent niet dat je geld toe krijgt voor het verbruiken van energie. Ook niet dat je moet betalen voor de energie die je terug levert.  Bovenop de -10 cent komen namelijk nog de energiebelasting, BTW en de opslag. Dat houdt in dat de prijs negatiever moet zijn dan -16 cent voordat het financieel zin heeft om de zonnepanelen uit te schakelen.  
  2. Huishoudelijk verbruik: Zelfs als de energieprijs negatief is, verbruikt je huishouden nog steeds energie. Het uitschakelen van je omvormer betekent dat je deze energie van het net moet halen in plaats van je eigen duurzame bron te gebruiken.

Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen het optimaliseren van je energiekosten en het maximaliseren van je duurzame energiegebruik. Hier zijn enkele tips:

  1. Monitor je energieverbruik: Houd je energieverbruik en -productie in de gaten. Dit helpt je om beter geïnformeerde beslissingen te nemen over wanneer je je omvormer wel of niet moet uitschakelen.
  2. Gebruik slimme energiemanagementsystemen: Overweeg het gebruik van slimme systemen die je helpen om je energieproductie en -verbruik efficiënter te beheren. Momenteel integreert Sessy met Homey, Home Assistant en Domoticz.
  3. Blijf op de hoogte: Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van energieprijzen en regelgeving.

Bij Sessy adviseren we een doordachte benadering van het beheer van je zonne-energiesysteem. Het automatisch uitschakelen van je omvormer bij negatieve energieprijzen is niet altijd de meest voordelige keuze. Door rekening te houden met factoren zoals energiebelasting en huishoudelijk verbruik, kun je een strategie ontwikkelen die zowel economisch als ecologisch verantwoord is.

Gerelateerde berichten

Sessy logo

Thuisbatterijen, energietransitie en de échte kosten.

Het recente onderzoek van CE Delft, uitgevoerd in opdracht van Huawei en gepubliceerd in oktober 2023, onderzocht de rol die thuisaccu’s spelen in de energietransitie van Nederland. Hieronder vatten wij belangrijke punten samen en trekken […]

Sessy
Bekijk bericht
Slimme meters
Sessy logo

Welke slimme meter heb ik?

De slimme meter wordt sinds 2015 grootschalig geïnstalleerd in Nederland. Naast dat het erg handig is dat deze meter automatisch de meterstanden van zowel stroom als gasverbruik kan doorgeven, beschikken de meeste slimme meters over […]

Sessy
Bekijk bericht
Sessy logo

Btw op Sessy thuisbatterij terugvragen, het kan vanaf nu!

Goed nieuws voor iedereen die overweegt een slimme thuisbatterij aan te schaffen, of al een slimme thuisbatterij heeft. Recentelijk is bekend geworden dat consumenten de btw op de aankoop van een thuisbatterij in principe kunnen […]

Sessy
Bekijk bericht