Terug

Hoe verdient een Sessy thuisbatterij zichzelf terug

Een belangrijke vraag voor investeringen is: verdien ik die investering terug? Voor de aanschaf van een Sessy is dat voor veel mensen niet anders. Hieronder leggen we uit waar de terugverdientijd van Sessy van afhankelijk is en hoe dit in jouw situatie gaat uitpakken. De terugverdientijd van een thuisbatterij is onzeker van van veel factoren afhankelijk.

Belangrijk is wat voor soort energiecontract je hebt. Is dat een vast contract, een flexibel contract, of een dynamisch contract met uurprijzen? Hoe deze contracten verschillen en hoe deze contracten impact hebben op de terugverdientijd thuisbatterij behandelen we hieronder.

Sessy met een vast contract met 1 tarief

Wanneer je een vast contract hebt, liggen de prijzen van energie vast voor de duur van het contract. Je betaalt dus evenveel voor verbruik gedurende elk uur van de dag.

Een Sessy zal met zo’n contract proberen de import en export van energie vanuit je huis te voorkomen en je meer zelfvoorzienend te maken. Dit wordt belangrijk als straks de salderingsregeling wordt afgebouwd.

In de saldering mag je je opgewekte energie 1-op-1 aftrekken van je verbruikte energie. Als je dus op jaarbasis evenveel verbruikt als je opwekt, dan betaal je dus niets voor je verbruik. Wek je nog meer op dan je verbruikt, dan krijg je dus geld van de energiemaatschappij.

Zonder saldering betaal je een hoog tarief  voor de energie die je afneemt, en krijg je een lagere terugleververgoeding voor de energie die je teruglevert. Dat verschil kan met hoge energieprijzen aardig oplopen. Zo wordt het rendabel om de energie die je opwekt zelf op te slaan, zodat je deze later zelf kan gebruiken. Je voorkomt zo dat je goedkope energie levert om later dure energie te kopen.

Dat is dus precies wat een Sessy voor je doet als je een vast contract hebt: alle opgewekte energie die normaal het net opgestuurd zou worden, opvangen tot Sessy vol zit. Als er niet genoeg energie uit de zonnepanelen komt, dan proberen zo lang mogelijk energie uit de batterij aan het huis te leveren.

Hoeveel dat bespaart of oplevert hangt in grote mate af van de terugleververgoeding. Stel deze is €0,10 per kWh en je betaalt € 0,50 cent voor een van het net afgenomen kWh, dan bespaar je dus met Sessy van 5kWh capaciteit 5 x €0,40 /kWh = €2,- per Sessy er dag dat Sessy vol komt met energie. Dat kan zo maar 9 maanden per jaar zijn. Dat geeft dan een totale opbreng van € 547,50 per Sessy per jaar. Sessy verdient zichzelf dan in minder dan 6 jaar terug.

Sessy met een vast contract met dag/nacht tarief

In sommige gevallen heb je met een flexibel of vast contract nog een verschil tussen dag- en nachttarief. Als dat verschil enkele centen betreft, geeft dat geen financiële prikkel om de energie goedkoop te laden en op dure momenten in te zetten. Recent zijn echter aanbiedingen gedaan vanuit de energieleveranciers, waarbij en grote verschillen zijn tussen het daltarief en het piektarief.

Sessy kan in zo’n geval op de goedkope momenten de batterij volladen om deze energie op piekmomenten uit de batterij te gebruiken. Als het verschil tussen piek en daltarief meer dan €0,12 per kWh, dan heeft een batterij inzetten zin, omdat het meer oplevert dan kost. Let op: die €0,12 per kWh geldt alleen voor Sessy, niet voor duurdere batterijen.

Sessy met een variabel contract

Met een flexibel contract varieert de prijs per dag niet, maar kan de energiemaatschappij per maand/kwartaal/halfjaar de prijzen aanpassen. Salderen kan dan alleen in de maand zelf. Dat heeft een aantal negatieve effecten voor de energiekosten. Dit kunnen we laten zien aan de hand van wat voorbeelden van een huis dat genoeg zonnepanelen heeft om per jaar even veel op te brengen dan dat er verbruikt wordt.

In de zomer produceren panelen veel meer energie dan er gebruikt wordt. Alle energie die meer wordt geproduceerd dan wordt verbruikt in een maand, wordt aan het net geleverd. Hiervoor ontvang je de ‘terugleververgoeding’ van je energiemaatschappij. Die varieert sterk per maatschappij, maar is in alle gevallen een stuk lager dan het tarief dat je moet betalen bij afname. Maar omdat er in de zomermaanden meer wordt geproduceerd dan afgenomen, krijg je dus in deze maanden betaald.

In de winter leveren je zonnepanelen weinig op per dag. De dagen zijn kort en de zon komt niet hoog, waardoor er weinig licht op de panelen valt en er dus weinig opwek is. Alle energie die niet geproduceerd wordt door de panelen, moet dus uit het net worden gekocht.

In de herfst en lente kan een batterij goede zaken doen. Veel dagen wordt de batterij helemaal gebruikt en kan de import van dure energie en de export van goedkope energie worden voorkomen met een Sessy.

Sessy met een dynamisch contract

Met een dynamisch contract varieert je elektriciteitsprijs elk uur. Deze prijzen variëren van hoog naar zelfs negatief. Typisch een situatie waarin je met een thuisbatterij kan besparen of zelfs verdienen.

Deze prijs weet je wel een dag van tevoren, dus Sessy kan met zijn slimme software precies uitrekenen wanneer er geladen en wanneer er geleverd moet worden. Zo kan je maximaal besparen of zelfs te verdienen aan die verschillen.

Als het maximum en minimum  van de prijs op een dag niet veel verschillen, heeft het inzetten van een thuisbatterij  niet zoveel zin. We zien echter de laatste tijd dat de pieken en de dalen van de uurprijzen steeds verder uit elkaar drijven. Hoe groter dat verschil, hoe meer je kan besparen met een thuisbatterij en hoe korter de terugverdientijd van een Sessy.

Een kleine batterij zorgt er voor dat je import uit het energienet op de piekmomenten kan voorkomen door het inzetten van je eigen energie. Met een hogere opslag capaciteit kan je zelfs op de piekmomenten terugleveren aan het net om geld te verdienen met je batterij.

Gerelateerde berichten

Sessy logo

Sessy Thuisbatterij integreren in je home automation

Wij houden niet van partij afhankelijke systemen, om je zoveel mogelijk vrijheid te geven is Sessy ontwikkeld om in elk huishouden geplaatst te kunnen worden. Heb je al een home automation systeem? Sessy laat zich […]

Sessy
Bekijk bericht
Foto installatie Sessy
Sessy logo

Bekijk een Sessy in actie bij een tevreden klant thuis!

Meer dan 1500 klanten hebben ervoor gekozen om Sessy thuis accu te installeren, en vandaag willen we je graag een exclusief kijkje geven in het huis van een van deze tevreden Sessy-gebruikers! Op onderstaande foto […]

Sessy
Bekijk bericht
Visual Sessy installatie
Sessy logo

Wees zo groen mogelijk: sla je stroom op in een thuisbatterij

Wil je je stroomverbruik zo groen mogelijk maken? Dat kan wanneer je je stroom opslaat in een thuisbatterij. Uit cijfers van het CBS blijkt dat in 2021 de productie van groene stroom met 40% is […]

Sessy
Bekijk bericht