Terug

GridEase: Met jouw Sessy thuisbatterij helpen het energienet te balanceren

Gebruik jij je Sessy thuisbatterij om meer van je eigen opgewekte energie te verbruiken? Vind je het leuk om tegen een vergoeding met jouw sessy het nationale elektriciteitsnet te helpen? Dan is onze nieuwe dienst GridEase iets voor jou!
GridEase is een innovatief programma waarmee jouw Sessy thuisbatterij helpt om het nationale elektriciteitsnet in balans te houden op de momenten waarop dat echt nodig is. Dat is de afgelopen tijd een aantal kwartieren per dag. De rest van de tijd blijft Sessy in nul-op-de-meter actief om te zorgen dat de energie vanuit je zonnepanelen ’s avonds en ’s nachts kan worden ingezet.

Waarom is GridEase nodig?


Ons elektriciteitsnet moet constant vraag en aanbod in balans houden. Dit lukt meestal prima, maar soms ontstaan er kortstondig grote pieken of dalen in de vraag naar elektriciteit. Door mee te doen aan GridEase, draag je bij aan de stabiliteit van het elektriciteitsnet op die cruciale momenten. Jouw bijdrage helpt het net betrouwbaar en duurzaam te houden, vooral tijdens die kortstondige periodes van onbalans.

Waarom hebben we GridEase ontwikkeld?

We hebben gemerkt dat er nog meer wensen zijn voor de inzet van jouw Sessy.

Eerder dit jaar lanceerden we SessyConnect. Kort samengevat: met SessyConnect geef je de sturing van jouw Sessy uit handen aan een derde partij, waardoor de Sessy bijvoorbeeld kan worden ingezet op de onbalansmarkt. Dit is een succesvolle modus waar veel gebruikers gebruik van maken.

We hebben ook feedback ontvangen van gebruikers die de sturing van hun batterij liever niet volledig uit handen geven. Met Sessy heb je altijd de flexibiliteit om van modus te wisselen. Mocht je een andere modus leuker vinden of verandert de markt waardoor een andere modus aantrekkelijker wordt, dan kun je met twee drukken op de knop de instellingen van Sessy aanpassen. Maar wat als je jouw eigen zonne-energie wilt opslaan om deze later zelf te gebruiken én zo nu en dan bij grote pieken en dalen wilt deelnemen aan de onbalansmarkt?

Voor deze wens hebben we GridEase ontwikkeld.

Hoe werkt GridEase?

Jouw Sessy thuisbatterij werkt normaal gesproken in de modus die jij belangrijk vindt, bijvoorbeeld nul op de meter. Tijdens momenten van grote onbalans op het elektriciteitsnet, stuurt een signaalleverancier (Eneco bijvoorbeeld) stuursignalen naar jouw batterij om deze tijdelijk te laten laden of ontladen. Dit gebeurt automatisch en slechts voor enkele kwartieren per dag.

Klik hier voor een voorbeeld

Waarom zou ik meedoen?


Je helpt nu met jouw Sessy meestal het lokale elektriciteitsnet door energie af te nemen bij overschotten en energie af te geven bij tekorten. Met GridEase help je ook het nationale elektriciteitsnet. Jouw Sessy is een kleine buffercapaciteit voor het elektriciteitsnet die helpt bij het onafhankelijker worden van fossiele brandstoffen. Kijk voor meer informatie en context bij de vragen onderaan de pagina.

Doe je mee aan GridEase dan ontvang je standaard € 5,- per maand vanuit Charged B.V.. Over de hoeveelheid energie die je batterij levert of opslaat krijg je een variabele vergoeding. Goed om te weten; de vergoeding is altijd meer dan de slijtage die je maakt door de inzet van je batterij.

Het mooiste financiële voordeel van GridEase? Consumenten met een vast of variabel contract bij Eneco kunnen via deze proef de btw terugvragen! Dit maakt de investering in een Sessy thuisbatterij nog aantrekkelijker.

Kan iedereen meedoen?

Om mee te doen aan GridEase, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:
• Bezit van een Sessy Thuisbatterij: Je moet een Sessy thuisbatterij hebben;
• Eneco energiecontract: Je hebt een vast of variabel energiecontract van Eneco (dynamische contracten worden in eerste instantie niet ondersteund);
• Internetverbinding: De batterij moet verbonden zijn met het internet, zodat we tijdig kunnen reageren bij hoge pieken;
• Instemming met GridEase: Je moet akkoord gaan met het gebruik van je thuisbatterij voor GridEase;
• Automatische Firmware Updates: De functie voor automatische updates moet ingeschakeld zijn.

Hoe kan ik me aanmelden?

Leuk dat je mee wilt doen! Aanmelden voor GridEase is eenvoudig:

 1. Log in op je Sessy-account via portal.sessy.nl
 2. Ga naar de instellingen van je thuisbatterij.
 3. Zet het type energiecontract op “vast of variabel”
 4. Selecteer Eneco als energieleverancier
 5. Zet GridEase op “Ja”
 6. Ga akkoord met de gebruikersvoorwaarden en geef toestemming voor het uitlezen en de aansturing
 7. Vul je gegevens in
 8. Je gegevens worden voorlopig handmatig gecontroleerd, na een succesvolle aanmelding krijg je van ons een bericht.
Klik hier voor plaatjes

Wil je je afmelden?

 1. Ga naar de instellingen van je thuisbatterij in het Sessy portal;
 2. Schakel GridEase uit. Het uitzetten van GridEase gaat direct in en je batterij zal niet meer worden ingezet voor GridEase;
 3. Let op: Het uitzetten van GridEase houdt ook in dat de basisvergoeding en vergoeding voor inzetten van Sessy komen te vervallen.

Veelgestelde vragen waar je wijzer van wordt!

GridEase is een programma waarmee jouw Sessy thuisbatterij helpt om het elektriciteitsnet in balans te houden. De thuisbatterij is primair bedoeld voor jouw eigen verbruik van groene energie, maar kan in uitzonderlijke gevallen worden aangeroepen om het net te ondersteunen tijdens momenten van grote onbalans.

Om een beeld te krijgen van de frequentie en grootte van deze onbalans kun je terecht op de website van tennet 

 

Je thuisbatterij werkt normaal gesproken in de modus die jij belangrijk vindt. Tijdens momenten van grote onbalans op het elektriciteitsnet, stuurt een signaalleverancier (Eneco dus) stuursignalen naar jouw batterij om deze tijdelijk te laten laden of ontladen. Dit gebeurt automatisch en slechts voor enkele kwartieren per dag.

In het onderstaande voorbeeld illustreren we de activiteit van Sessy in het geval van nul op de meter + GridEase.

 • De blauwe lijn laat zien of de Sessy aan het opladen is of aan het leveren.
 • De rode lijn laat zien of dat er een signaal is vanuit de signaalleverancier.
 • Wanneer het oppervlakte onder de grafiek paars is levert Sessy energie aan jouw huishouden.
 • Wanneer het oppervlakte onder de grafiek geel is laadt Sessy zich op met overtollige zonne-energie.

Wat doet GridEase ?

Het signaal vanuit de signaalleverancier overschrijft het signaal dat actief was voor het huishouden. Zo is te zien dat rond 04:00u de “nul op de meter” strategie (blauwe lijn) een kleine hoeveelheid vermogen van plan was te leveren aan het huishouden maar het GridEase signaal (rode lijn) vraagt de Sessy juist energie op te slaan. Sessy volgt dit signaal en besluit te gaan laden. Later op de dag wanneer de zonnepanelen veel energie leveren en de Sessy aan het laden is wordt de Sessy kort onderbroken om ook energie te leveren aan het net.

 

Andere batterijen:

 

Eneco heeft een groot aantal klanten die energie verbruiken en veel centrales, windparken en zonneparken die energie opwekken. Eneco is daardoor in een heel goede positie om de energiemarkt te monitoren en waar nodig bij te sturen. Met het platform dat Eneco gebruikt voor de monitoring van hun klanten, zijn zij ook in staat om Sessy thuisbatterijen in te zetten. Voor ons een logische keuze om met een partij te willen samenwerken die open staat voor dit soort vernieuwingen.

Onbalans op het net onstaat door een verschil in de voorspelde afname of gebruik en de daadwerkelijke afname of gebruik op het nationale elektriciteitsnet. Om onbalanspieken op het net op te vangen zijn vele partijen actief. Die partijen, zoals Eneco, moeten hun eigen tekorten of overschotten oplossen. Lukt dat niet, dan bieden ze die tekorten of overschotten aan op de onbalansmarkt. Andere partijen kunnen dan bieden om meer of minder te gaan verbruiken en ontvangen daarvoor een vergoeding. Als die vergoedingen heel hoog oplopen, zijn er dus een probleem op het net waar de Sessy’s op ingezet kunnen worden.

Regeltoestand 2 ontstaat doordat partijen overcompenseren op de onbalansmarkt. Als er bijvoorbeeld een tekort is aan energie, gaan partijen extra energie leveren. Als er in korte tijd te veel partijen extra energie in het elektriciteitsnet stoppen, is er weer te veel energie en moeten partijen weer afregelen. Als op- en afregelen binnen een kwartier optreden, noemt men dit regeltoestand 2.

Regeltoestand 2 komt nu meer voor dan aan aantal jaren geleden.

In Nederland zijn er steeds meer plekken waar netcongestie optreedt. Wij geloven dat batterijen een deel van de oplossing kunnen vormen om netcongestie te verminderen. Om dit te bereiken, is het van belang dat batterijen een goede balans vinden tussen het oplossen van collectieve problemen en individuele kansen.

Een Sessy die is aangesloten bij GridEase volgt, afhankelijk van de modi maar meestal, een groot deel van de dag jouw zonnepanelen en huishouden. Elke kilowatt die niet naar het elektriciteitsnet of jouw huis gaat, hoeft niet getransporteerd te worden en geeft jou een goed gevoel. Dit levert niet altijd het meeste geld op, maar draagt wel bij aan de lange termijnvisie van de energietransitie. Alleen bij grote tekorten of overschotten komt er vanuit de signaalleverancier een commando om de Sessy kort te laten laden of leveren.

In vergelijking met batterijen die ‘agressief’ inspelen op de onbalansmarkt, helpt een Sessy die is aangesloten bij GridEase sneller netcongestieproblemen te verminderen. De Sessy zal minder vaak (onnodig) worden ingeschakeld, waardoor te grote veranderingen in vraag en aanbod worden gedempt.

In principe is GridEase een generieke dienst waarmee alle energieleveranciers kunnen werken. We lanceren nu met Eneco en monitoren de impact die we kunnen maken. Op basis van de terugkoppelingen uit de markt en het net, proberen we de dienst te verbeteren. We houden onze oren en ogen open voor andere energieleveranciers die ook mee willen doen.

Meedoen aan GridEase betekent dat je helpt bij het verminderen van de onbalans op het net op momenten dat het er echt toe doet. Dit draagt bij aan een betrouwbaar en duurzaam energienet, zonder dat je hier iets voor hoeft te doen. Daarnaast ontvang je een vergoeding voor je bijdrage.

Dat klopt in de afgelopen periode. Echter, wij hebben gemerkt dat de meeste Sessy eigenaren het terugverdienen van hun Sessy niet het belangrijkst vinden. Sessy eigenaren willen hun Sessy inzetten om zelf-opgewekte energie op te slaan en niet bijdragen aan onbalans en andere problemen op het net. GridEase is een aanvulling op Sessy’s die normaal gesproken in nul-op-de-meter modus draaien. Je batterij doet dus voornamelijk waarvoor je deze gekocht hebt.

 • Je moet een Sessy thuisbatterij hebben,
 • De Sessy moet verbonden zijn met het internet
 • Je gaat akkoord met het gebruik van je batterij voor netbalancering.
 • Automatische updates zijn ingeschakeld
 • Je hebt een vast of variabel energiecontract bij Eneco

Leuk dat je mee wilt doen! Aanmelden voor GridEase is eenvoudig:

 1. Log in op je Sessy-account via portal.sessy.nl
 2. Ga naar de instellingen van je thuisbatterij.
 3. Zet het type energiecontract op “vast of variabel”
 4. Selecteer Eneco als energieleverancier
 5. Zet GridEase op “Ja”
 6. Ga akkoord met de gebruikersvoorwaarden en geef toestemming voor het uitlezen en de aansturing
 7. Vul je gegevens in

Nee, na het goedkeuren van je aanmelding hoef je niets te doen. Je batterij reageert automatisch op de stuursignalen van de signaalleverancier. Wanneer er geen stuursignaal is, werkt je batterij volgens je eigen instellingen.

Als je je wilt afmelden:

 1. Ga naar de instellingen van je thuisbatterij in je Sessy-account;
 2. Schakel GridEase uit;
 3. De vergoeding stopt en Sessy wordt niet meer aangestuurd door Eneco, maar volgt de Nul-op-de-meter regeling.

Charged en Eneco monitoren continu de prestaties, status en inzetbaarheid van je batterij. We nemen de gegevens op in analyses die we doen over alle deelnemers heen, daarbij zijn jouw gegevens niet meer direct herleidbaar. Je data wordt beschermd volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Je hebt recht op inzage, correctie en verwijdering van je gegevens.

Bij Sessy vinden we het belangrijk dat je zelf kan kiezen hoe je je batterij inzet. Daarom hebben we een aantal ‘modi’(manieren van gebruik) die we ondersteunen en ook nog verder ontwikkelen. GridEase is weer een aanvulling op de mogelijkheden die er al waren.

Met NOM (Nul-Op-de-Meter) regelt de batterij alles lokaal en optimaliseer je je eigen huishouden. Met SessyConnect sta je toe dat een andere partij de aansturing overneemt. Een voorbeeld hiervan is de aansturing door Frank Energie die Sessy batterijen in kan zetten op de onbalansmarkt.

GridEase zit daar een beetje tussen in. De batterij heeft een standaard werking (voor nu NOM) en kan tijdelijk worden overgenomen door Eneco in het geval het net dat echt nodig heeft.

Ja, je krijgt een vergoeding die bestaat uit een vaste basisvergoeding van vijf euro per maand en een variabele vergoeding gebaseerd op de hoeveelheid energie die je batterij levert of opslaat als reactie op stuursignalen. Deze vergoeding wordt jaarlijks op je rekening gestort.

Elk gebruik heeft impact op de levensduur van de batterij. Elke keer als een batterij laadt of ontlaadt lever je een heel klein beetje capaciteit. Dat is batterij-eigen. Door de slimme aansturing van Eneco zal de vergoeding die je ontvangt voor meedoen aan GridEase altijd hoger zijn dan de afschrijving op je batterij.

Lees meer

 

Charged en Eneco monitoren continu de status van je batterij. Als er een probleem is, lossen we dit zo snel mogelijk op. In geval van overmacht, zoals natuurrampen of andere onvoorziene omstandigheden, zijn de partijen niet aansprakelijk voor het niet nakomen van verplichtingen.

Deze overeenkomst wordt beheerst door Nederlands recht. Geschillen die niet onderling kunnen worden opgelost, kunnen worden voorgelegd aan de bevoegde rechter.

Voor verdere vragen of meer informatie, neem contact op met Charged B.V. via info@sessy.nl. We staan klaar om je te helpen en willen graag met Eneco van GridEase een succes maken.

Wanneer je internet (tijdelijk) wegvalt kan de Sessy geen stuursignalen ontvangen. Functies in het huishouden zijn nog steeds mogelijk. Het niet kunnen reageren op stuursignalen zijn niet schadelijk voor het systeem en hebben hoogstens minimale gemiste inkomsten als gevolg.

Gerelateerde berichten

Foto zonnepanelen
Sessy logo

Haal nog meer voordeel uit je zonnepanelen met een thuisbatterij!

Ben jij in het bezit van zonnepanelen en wil je daar nog meer voordeel uithalen? Met de stijgende energieprijzen en een elektriciteitsnet dat op knappen staat, loont het enorm om je eigen stroom op te […]

Sessy
Bekijk bericht
Sessy logo

Verdien geld aan een negatieve stroomprijs met de Sessy thuisbatterij

De energiemarkt verandert voortdurend en er zijn altijd nieuwe ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de prijzen van elektriciteit. Een interessant fenomeen dat steeds vaker voorkomt, is de negatieve stroomprijs. Dit betekent dat elektriciteit op […]

Sessy
Bekijk bericht
Sessy logo

Verduidelijking over uitspraken van Roeland Nagel en de rol van thuisbatterijen

Recente berichtgeving door RTL Nieuws heeft quotes van Roeland Nagel, medeoprichter van Charged, op een manier gepresenteerd die de context en intentie van zijn woorden geen recht doet. Het is belangrijk om te onderstrepen dat […]

Sessy
Bekijk bericht