Terug

Subsidie voor je thuisbatterij: Sessy gespot in het NOS-journaal!

Er is veel discussie gaande over de aflopende salderingsregeling van de overheid, waarbij zonnepaneelhouders nu nog geld krijgen voor hun opgewekte zonnestroom. In 2025 start namelijk de afbouw van deze regeling en dat betekent dat je vanaf dan minder geld verdient aan het opwekken van eigen energie. In 2031 ontvang je zelfs helemaal niets meer. Het alternatief? Subsidie voor een thuisbatterij, waarin je je eigen opgewekte energie opslaat voor later gebruik. In Nederland is Sessy dé plug-and-playbatterij waar iedereen het over heeft. Zelfs het NOS-journaal!

Salderen heeft zijn beste tijd gehad

Zonnepanelenbrancheclub Holland Solar, Netbeheer Nederland, Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Tweede kamer zeggen: “Salderen heeft zijn beste tijd gehad.” Waarom? 1 op de 5 huishoudens in Nederland heeft zonnepanelen op het dak en Nederland is daarmee Europees koploper. De regeling wordt echter steeds oneerlijker. Zonder regeling is een zonnepaneel namelijk nog steeds rendabel. Ook vertraagt de regeling de ontwikkeling van thuisbatterijen, die kunnen worden ingezet bij het ontlasten van het overlopende elektriciteitsnet.

Salderingsregeling oneerlijk

Dankzij salderen zijn veel particulieren betrokken bij de energietransitie. Op het moment dat een huishouden meer stroom oplevert dan het verbruikt, bijvoorbeeld tijdens een zonnige middag, levert het die extra stroom aan het net. Gaan ‘s avonds in het donker de wasmachine en oven aan, dan krijgt dat huis juist stroom van het net. Dat opwekken en verbruik worden tegen elkaar weggestreept, en dat heet salderen. Een huishouden dat in een jaar meer opwekt dan verbruikt, ontvangt een extra vergoeding.

Huishoudens zonder zonnepanelen betalen bij de huidige elektriciteitsprijzen enkele tientjes per maand extra. Dat maakt de salderingsregeling oneerlijk, vindt het AMC. Daarnaast loopt het net over, omdat iedereen tegelijkertijd teruglevert. Al die redenen samen zorgen ervoor dat de salderingsregeling ten einde loopt.

Thuisbatterij is de toekomst

Vanaf 2025 neemt de hoeveelheid die weggestreept wordt stapsgewijs af. In 2031 is het afgebouwd. Dan ontvang je wel nog een vergoeding voor geleverde stroom op basis van de werkelijke stroomprijs. De thuisbatterij is daarom de toekomst. Je levert dan geen stroom meer terug aan het net, maar slaat je eigen opgewekte energie op in een thuisbatterij. Deze stroom zet je later weer in, op momenten dat je het nodig hebt. Je bent hierdoor niet afhankelijk van het net.

Door de afbouw van de salderingsregeling wordt de aanschaf van een thuisbatterij aantrekkelijker. De Tweede Kamer overweegt om een subsidie hiervoor beschikbaar te stellen.

Meer weten over een thuisbatterij en Sessy spotten in het NOS-journaal?

Bekijk de voordelen van een thuisbatterij.

En zie hier hoe Sessy in het NOS-journaal het podium pakt en wat oprichter Roeland Nagel vindt van de afschaffing van de salderingsregeling: https://www.npostart.nl/nos-journaal/17-01-2023/POW_05466970

Gerelateerde berichten

Slimme meters
Sessy logo

Welke slimme meter heb ik?

De slimme meter wordt sinds 2015 grootschalig geïnstalleerd in Nederland. Naast dat het erg handig is dat deze meter automatisch de meterstanden van zowel stroom als gasverbruik kan doorgeven, beschikken de meeste slimme meters over […]

Sessy
Bekijk bericht
Sessy logo

Een golf van media-aandacht voor onze Nederlandse thuisbatterij.

Onze thuisbatterijen en de recente investering van 2 miljoen euro door SmartHub Incubator Industry hebben overal de aandacht getrokken. Van televisiekanalen zoals RTL-Z en Omroep Gelderland tot radiostations zoals BNR, we waren letterlijk overal te […]

Sessy
Bekijk bericht
Sessy logo

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Leg maar vol dat dak! Een logische uitspraak wanneer je het hebt over dakpannen maar niet als je het hebt over zonnepanelen. Als je overweegt om zonnepanelen te installeren, is een van de eerste vragen […]

Sessy
Bekijk bericht