Terug

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Leg maar vol dat dak! Een logische uitspraak wanneer je het hebt over dakpannen maar niet als je het hebt over zonnepanelen. Als je overweegt om zonnepanelen te installeren, is een van de eerste vragen die je jezelf stelt: “Hoeveel zonnepanelen heb ik eigenlijk nodig?” Het antwoord is niet zo eenvoudig als het lijkt, want het hangt af van verschillende factoren zoals je jaarlijkse energieverbruik, de capaciteit van de zonnepanelen die je kiest, en de oriëntatie van je dak. Maar geen zorgen, we helpen je graag om dit uit te pluizen.

Je energiejaarverbruik als uitgangspunt

Een goede vuistregel is om uit te gaan van je jaarlijkse energieverbruik. Het idee is om net zoveel energie op te wekken als je verbruikt. Zo compenseer je je energieverbruik met de energie die je zelf opwekt. Stel, je huishouden verbruikt 3000 kWh per jaar. Met 10 zonnepanelen van 400 Wp (wattpiek) per stuk, kun je ongeveer 3600 kWh per jaar opwekken, uitgaande van een optimale plaatsing richting het zuiden. Dit lijkt meer dan genoeg om je verbruik te dekken, maar er zijn meer factoren om rekening mee te houden.

Netcongestie en de impact op je keuze

Een belangrijk aspect om te overwegen is netcongestie. Dit gebeurt wanneer er in een klein gebied, zoals een straat of wijk, te veel huizen zijn die veel zonnepanelen hebben. Het elektriciteitsnet kan dan de hoeveelheid opgewekte stroom niet aan, wat kan leiden tot problemen. Het is dus niet altijd een goed idee om je dak volledig vol te leggen met zonnepanelen.

Salderingsregeling en terugleververgoeding

Dankzij de salderingsregeling kun je de energie die je teruglevert aan het net wegstrepen tegen de energie die je verbruikt. Als je meer opwekt dan je verbruikt, krijg je voor het overschot een terugleververgoeding van je energieleverancier. Het is echter belangrijk om te realiseren dat de waarde van energie die midden op de dag wordt opgewekt (wanneer de zon het felst schijnt) minder is dan de prijs die je betaalt voor energie. Energiebedrijven zoeken manieren om deze kosten te compenseren, bijvoorbeeld door een hogere energieprijs te rekenen of terugleveringskosten in rekening te brengen. Op deze manier duurt het langer tot voordat je je zonnepanelen heb terugverdiend. Neem nooit te veel capaciteit. De capaciteit van die je overdag teruglevert aan het net, maar in de avond zou kunnen gebruiken kun je opslaan ineen thuisaccu. Op die manier hoeft de milieu onvriendelijke gas- of kolencentrale voor jou in de avond niet aan. Ook ben je minder afhankelijk van je energieleverancier.

Oriëntatie van je dak

De oriëntatie van je dak speelt een cruciale rol in hoe effectief je zonnepanelen energie kunnen opwekken. Een dak op het zuiden is ideaal, maar niet iedereen heeft die luxe. De impact van verschillende dakoriëntaties op je eigen verbruik is iets om goed over na te denken bij het plaatsen van zonnepanelen.

Conclusie

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van je persoonlijke situatie. Begin met je jaarverbruik, houd rekening met netcongestie, en overweeg de oriëntatie van je dak. Door slim te kiezen hoeveel en welke zonnepanelen je installeert, kun je je energierekening verlagen en bijdragen aan een duurzamere wereld. En vergeet niet, de keuze voor zonnepanelen is niet alleen een financiële beslissing, maar ook een stap naar een duurzamere toekoms

Gerelateerde berichten

Eerste thuisbatterij van Nederlandse makelij gaat in productie
Sessy logo

Maak kennis met Sessy: dé bestverkochte thuisbatterij van Nederland

Wil jij jouw energiekosten verlagen en onafhankelijker worden van het stroomnet? Sla dan jouw eigen opgewekte energie op, voor gebruik op een later moment. Hoe? Met thuisbatterij Sessy!

Sessy
Bekijk bericht
Sessy logo

Hoe gebruik ik mijn Sessy thuisbatterij?

De Sessy thuisbatterij ondersteund out-of-the-box diverse modi die het gedrag van de Sessy bepalen. Deze functionaliteit is gratis. Eerder schreven we per modi een artikel om de functionaliteit toe te lichten. Nul op de meter […]

Sessy
Bekijk bericht
Sessy logo

Thuisbatterijen, energietransitie en de échte kosten.

Het recente onderzoek van CE Delft, uitgevoerd in opdracht van Huawei en gepubliceerd in oktober 2023, onderzocht de rol die thuisaccu’s spelen in de energietransitie van Nederland. Hieronder vatten wij belangrijke punten samen en trekken […]

Sessy
Bekijk bericht