Thuisaccu met stekker of vaste thuisbatterij: wat is de beste keuze?
Ontwikkelingen volgen elkaar snel op, als het gaat om thuisbatterijen. Naast de vaste thuisbatterijen, zoals de batterij van Sessy, worden tegenwoordig zogenaamde plug-and-play thuisaccu’s aangeboden. Deze thuisbatterijen met stekker vormen een laagdrempelig alternatief, waarvoor geldt dat je deze relatief eenvoudig zelf aansluit in huis en meer gebruik kunt maken van je eigen zonnestroom. Hoe zit dit in de praktijk? Is een plug-and-play thuisbatterij een volwaardig alternatief voor een vaste thuisbatterij? In dit artikel nemen je mee langs de verschillen en voor- en nadelen van beide opties.
Zelf een stekkerbatterij installeren is niet zonder risico’s
Na ontvangst van een stekkerbatterij sluit je deze zelf op ieder stopcontact in je huis aan. Kies je voor een vaste thuisaccu, dan heb je de hulp van een erkende installateur nodig voor het aansluiten ervan. Dit kan een reden zijn om voor een plug-and-play model te kiezen; een laagdrempelige optie om zelf stroom in huis op te slaan.
Er is echter een risico op een overbelasting van groepen in de meterkast, wanneer je de plug-and-play thuisbatterij op dezelfde groep aansluit als je warmtepomp, wasmachine of bijvoorbeeld een PV-systeem. De elektrische installatie binnen je woning is er mogelijk niet op berekend. Dat geldt zeker in oudere woningen, waar vaak onduidelijk is welke en hoe kabels achter het stopcontact lopen. Bij een vaste thuisbatterij zal een erkende installateur dergelijke zaken vooraf voor je uitzoeken. Zeker wanneer er sprake is van een overbelasting, is de investering in een door een installateur geplaatst vast model al snel terugverdiend.
Los van het feit dat het risico op een overbelasting van groepen in de meterkast grote gevolgen kan hebben voor je eigen huishouden, kan het ook gevolgen hebben voor de dekking van je verzekering. Verzekeringsmaatschappijen hebben hier tot dusver geen uitspraken over gedaan, maar het hogere risico op brand door oude en slechte bekabeling van stopcontacten bij een plug-and-play model kan problemen geven.
Installateurs sluiten thuisbatterijen met stekker niet aan
Wist je dat erkende installateurs een thuisbatterij met stekker niet mogen installeren binnen je woning? In deze vorm voldoen de thuisbatterijen namelijk niet aan de NEN-normen (NEN1010), die erkende installateurs moeten hanteren. Je kunt een installateur wel vragen om een aparte groep in de meterkast aan te sluiten voor de plug-and-play thuisbatterij, waarmee de kans op de eerder genoemde overbelasting van groepen afneemt.
Let op, de installateur zou de stekker van de thuisaccu eerst moeten verwijderen, om deze vervolgens aan te sluiten op de bestaande bekabeling in huis. Hiermee creëer je indirect een vaste thuisbatterij, waarbij een regulier model 5 kWh thuisbatterij vrijwel altijd de beste keuze zal zijn. Daarbij heeft het verwijderen van stekkers aan plug-and-play thuisbatterijen mogelijk invloed op de garantie op het product.
Beperkte opslagcapaciteit en een minder groot vermogen
Kijk je naar de opslagcapaciteit en het vermogen van deze mobiele thuisbatterijen, dan ligt de opslagcapaciteit vaak veel lager, doorgaans rond de 1,0 kWh, dan bij een basismodel vaste thuisbatterij (5 kWh).
Voor het vermogen geldt dat zowel het laad- als ontlaadvermogen van thuisbatterijen met stekker lager ligt, dan bij een vaste thuisbatterij. Een simpele plug-and-play thuisaccu heeft een vermogen van zo’n 700 à 800 Watt (De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bepaald dat dit type batterij maximaal 800 Watt mag ontladen als ze zijn aangesloten op een groep met andere apparaten. Bij een vaste 5 kWh thuisbatterij, zoals het product van Sessy, gaat het al snel om 2.000 Watt. Het maakt een plug-and-play thuisaccu minder geschikt voor de opslag van een overschot aan hernieuwbare zonnestroom, opgewekt door je zonnepanelen. Het vermogen dat dit PV-systeem levert zal al snel boven de 800 Watt uitkomen.
Verschillende fabrikanten van plug-and-play thuisbatterijen bieden mogelijkheden om het vermogen van het systeem te upgraden. Dat maakt het mogelijk om de capaciteit van het systeem uit te breiden, door er een extra accu aan toe te voegen. Wanneer je hiervoor kiest, raden fabrikanten aan een erkende installateur in te schakelen. Het kan een goede reden zijn om direct voor een vaste 5 kWh thuisbatterij te kiezen.
Verschillen in garantie van producenten
Bij een vaste thuisaccu profiteer je van een garantie op het batterijpakket tot 6.000 cycli van laden en ontladen, of van 10 jaar. Vergelijk je dit met de garantievoorwaarden van producenten van plug-and-play modellen, dan is de geboden garantietermijn veel beperkter: doorgaans tot 2 jaar.
De plug-and-play batterijen worden vaak zo goedkoop mogelijk geproduceerd, gepaard met een kortere garantietermijn, hogere kosten bij het herstel van een defect en een zeer matige efficiëntie. Ondanks het gegeven dat veel verkopers van deze plug-and-play modellen anders beweren. Overigens kost niet alleen het herstel van een defect relatief veel; ook ben je zelf verantwoordelijk voor het afvoeren van defecte plug-and-play modellen. Bij een vaste thuisbatterij is dat niet altijd zo, de producent neemt deze van je over.
Round Trip Efficiency
Een term die vaak in dezelfde zin genoemd wordt als het over thuisbatterijen gaat: de efficiëntie bij het volledig opladen en ontladen (Round Trip Efficiency, RTE). Bij een vast model zoals bij Sessy, ligt de RTE op ongeveer 85%. De (kleine) omvormer van plug-en-play batterijen, die in de basis bedoeld is voor het gebruik tijdens bijvoorbeeld het kamperen, maakt vaak gebruik van een zo goedkoop mogelijk ontwikkeld circuit en Chinese firmware, wat maakt dat RTE van de batterij rond de 70 procent ligt.
Conclusie: plug & play-accu of vaste thuisbatterij?
Hoewel thuisaccu’s met stekker bij appartementen, zeker in combinatie met stadsverwarming, een nuttige optie kan zijn, geldt dat zeker niet voor tussenwoningen, twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande huizen. Dit soort systemen brengen onnodige risico’s met zich mee, zeker wanneer je niet precies weet wat er achter het stopcontact gebeurt en waarop je dient te letten bij het aansluiten ervan. Een erkende installateur kan en mag je er niet voor inschakelen, daar de installatie niet aan de NEN1010-norm voldoet zonder aanpassingen (wegnemen van de stekker).
Ook het feit dat een vaste 5 kWh thuisbatterij een grotere opslagcapaciteit en vermogen biedt, met een hogere RTE, maakt dit een interessanter product. Zeker, wanneer je op een later moment zou besluiten om de capaciteit en het vermogen van een plug & play-thuisbatterij uit te breiden tot een totaal, dat vergelijkbaar is met dat van een vast model.
Onderstaande tabel zet de belangrijkste verschillen tussen beide soorten thuisbatterijen nog eens op een rijtje:
Vaste 5 kWh thuisbatterij | Plug-and-play thuisaccu | |
Opslagcapaciteit | ~ 5 kWh | ~ 2 kWh |
Vermogen | ~ 2.000 Watt | ~ 800 Watt |
NEN 1010 compatibel | ✅ | ❌ |
Zelf aan te sluiten* | ✅ | ✅ |
P1-meter meegeleverd | ✅ | ❌, vaak los verkrijgbaar. |
Garantie | Tot 6.000 cycli of 10 jaar | Tot 2 jaar |
Prijs | ~ 3.550 EU (excl. installatie) | ~ 1.395 EU (excl. installatie) |
RTE (Round Trip Efficiency) | ±85% | ±70% |
* Bij een vaste thuisbatterij is kennis over de NEN 1010-norm nodig bij de installateur en in het tweede geval kan het in het stopcontact steken van de thuisaccu grote gevolgen hebben als de installatie in de meterkast niet geschikt blijkt te zijn.
Mocht je vragen hebben over de verschillen? Bel op 085 0608499 of mail: info@sessy.nl.