Terug

Verandering in terugleverkosten bij energieleveranciers

Nu Vandebron heeft aangekondigd dat ze vaste maandelijkse terugleverkosten gaan berekenen aan klanten met zonnepanelen die stroom terugleveren aan het net. Volgens zoals verwacht volgen veel andere energieleveranciers op dit moment betaal je bij Greenchoice, Eneco en BudgetEnergie ook een terugleververgoeding. Eneco, Vattenfal en Essent zijn de terugleveringsvergoedingen naar aanleiding van het niet afschaffen van de salderingsregeling ook al aan het uitwerken. Door deze verandering worden consumenten voorzichtiger met de aanschaf van (meer) zonnepanelen. We leggen in dit artikel uit wat een Sessy thuisbatterij voor impact kan hebben op het verminderen van de terugleverkosten van zonnepanelen.

Lees meer

Greenchoice, Eneco en Vandebron maandelijkse terugleveringsvergoeding

Greenchoice en Vandebron hebben besloten om een maandelijkse vergoeding te vragen aan klanten die zonnestroom terugleveren. Deze vergoeding is afhankelijk van de hoeveelheid teruggeleverde elektriciteit. De reden voor deze verandering is de onbalans tussen vraag en aanbod op de energiemarkt, vooral op zonnige dagen wanneer er veel zonne-energie wordt opgewekt. Dit drukt de prijs die energiebedrijven kunnen vragen voor deze energie. Je krijgt ook minder voor de teruggeleverde stroom, dit maakt een thuisbatterij steeds aantrekkelijker.

Als je zonnepanelen hebt en klant bent bij Vandebron, zul je waarschijnlijk meer gaan betalen. De hoogte van de vergoeding die je aan Vandebron betaalt, hangt af van hoeveel energie je teruglevert. Voor nieuwe contracten, afgesloten na 14 augustus 2023, gelden de terugleveringskosten per ingangsdatum van het contract. Voor een lopend variabel contract komen de kosten per 1 oktober 2023 op de rekening.

Peakshaving en van de bron terugleverschaling

Met een Sessy thuisbatterij kun je de energie die je opwekt met je zonnepanelen opslaan en gebruiken wanneer je het nodig hebt. Dit betekent dat je minder energie teruglevert aan het net en dus minder te maken krijgt met de nieuwe terugleverkosten van Vandebron. Je zult per jaar minder terugleveren, omdat de Sessy Slimme thuisbatterij Nul-op-de-meter modus ervoor zorgt dat je zo veel mogelijk gebruikmaakt van je eigen groene energie. Door energie op te slaan voor eigen gebruik, verlaag je niet alleen je energierekening, maar verminder je ook de afhankelijkheid van het energienet.

Ondanks de nieuwe kosten blijven zonnepanelen een rendabele keuze, zeker in combinatie met een slimme thuisaccu. Je wekt nog steeds je eigen energie op tegen een interessante prijs. Met de toevoeging van een thuisbatterij zoals Sessy, kun je het rendement van je zonnepanelen verder optimaliseren, ook kan de Sessy, als jij dat wilt, in de toekomst aangestuurd worden om het net te stabiliseren, hier wordt je dan financieel voor gecompenseerd.

De introductie van terugleverkosten door Vandebron is een belangrijke ontwikkeling voor zonnepaneeleigenaren. Het benadrukt het belang van het efficiënt gebruiken van opgewekte zonne-energie. Met een Sessy thuisbatterij kun je deze uitdaging aanpakken en je energiekosten verder verlagen, terwijl je bijdraagt aan een duurzamere toekomst. Hoewel de aanschaf van een Sessy thuisaccu een investering is, kan het op de lange termijn een slimme zet zijn. Je kunt volgens CE Delft al €102,- er jaar besparen op de terugleverkosten met de aanschaf van een kleine thuisaccu.

Minder terugleveren met een slimme thuisaccu

Een thuisaccu slaat de energie op die je opwekt maar niet direct zelf gebruikt. Wanneer je minder energie opwekt dan je verbruikt, kun je eerst de opgeslagen energie gebruiken. Dit betekent dat je alleen energie teruglevert aan het net als je thuisaccu volledig is opgeladen, waardoor je de hoeveelheid teruggeleverde energie vermindert en in een lagere schaal voor terugleverkosten kunt blijven.

Hoe kun je nog minder terugleveren?

Gebruik energievreters slim, bijvoorbeeld op zonnige dagen is het verstandig om apparaten die veel energie verbruiken, zoals wasmachines, vaatwassers of ovens, te gebruiken tijdens de piekuren van zonne-energieopwekking. Door deze ‘energievreters’ te gebruiken op momenten dat je zonnepanelen het meest produceren, verbruik je direct de energie die je opwekt. Dit vermindert de hoeveelheid energie die je teruglevert aan het net, waardoor je mogelijk in een lagere schaal voor terugleverkosten terechtkomt.

Laad je elektrische auto slim op. Wanneer je een elektrische auto hebt, probeer deze dan op te laden tijdens de uren dat je zonnepanelen de meeste energie opwekken. Met een slimme laadpaal kan dit proces automatisch worden geoptimaliseerd. Zo gebruik je de zonne-energie direct voor het opladen van je auto, wat weer bijdraagt aan het verminderen van de teruglevering aan het net.

Wil je zien of jouw energieleverancier terugleverkosten rekent? Kijk dan hier.

Gerelateerde berichten

Sessy logo

Hoe werkt de Nul-op-de-meter modus van Sessy?

Net zoals we eerder hebben besproken hoe de Sessy dynamische modus werkt, duiken we nu in de werking van de Nul-op-de-meter modus. Deze modus is perfect voor huishoudens met zonnepanelen die hun eigen opgewekte energie […]

Sessy
Bekijk bericht
Foto installatie Sessy
Sessy logo

Bekijk een Sessy in actie bij een tevreden klant thuis!

Meer dan 1500 klanten hebben ervoor gekozen om Sessy thuis accu te installeren, en vandaag willen we je graag een exclusief kijkje geven in het huis van een van deze tevreden Sessy-gebruikers! Op onderstaande foto […]

Sessy
Bekijk bericht
Sessy logo

Afbouw salderingsregeling zonnepanelen per 1 januari 2027

Energiekosten vormen een groot deel van de maandelijkse lasten voor veel huishoudens en bedrijven. Een manier om kosten te besparen is het aanschaffen van zonnepanelen. De overheid stimuleert sinds 2004 Nederlandse huishoudens om te investeren […]

Nieuws
Bekijk bericht