Wat gebeurt er als de stroom uitvalt? Kan Sessy ‘off grid’?
Door: Twan
Noodstroom, back-up, off grid, island mode, er zijn diverse functies op de thuisbatterijmarkt om aan de vraag/angst die mensen momenteel voelen te voldoen: wat als er geen stroom meer van het net komt, kan mijn thuisbatterij dan inspringen?
Het klinkt ook logisch. Je hebt zonnepanelen. De energie daarvan gebruik je in je huis en het restant wordt opgeslagen in je thuisbatterij voor de avond en de nacht. Maar als de stroom uitvalt, dan wil je die opgeslagen energie natuurlijk kunnen gebruiken. Termen als noodstroom- en back-up worden hiervoor veel gebruikt.
Ook met een thuisbatterij is het niet vanzelfsprekend dat alles blijft functioneren wanneer de stroom uitvalt. Elk systeem dat energie terug kan leveren aan het elektriciteitsnet, zoals een zonnepanelensysteem of batterij, moet van de netcode (50549-1) afschakelen wanneer er geen elektriciteitsnet aanwezig is. Waarom? Stel dat de stroom uitvalt door een storing in het lokale transformatorhuisje, dan gaat een monteur van de netbeheerder zo snel mogelijk aan de slag om het probleem op te lossen. Wanneer jouw systeem dan spanning op het net zou zetten, heeft de monteur in het transformatorhuisje een minder fijne dag…
Dit is op te lossen door jouw huis af te schakelen van het elektriciteitsnet en dus ‘off grid’ te gaan. Let wel: off grid gaan, betekent vaak wel een extra hardware-investering en aanpassingen in de meterkast, niet elke batterij heeft out of the box de mogelijkheid (een noodstroomuitgang) hiervoor. Zijn we er dan? Ja en nee (sorry). Belangrijk om mee te nemen in je afweging: een batterijsysteem met de nodige aanpassingen in de meterkast kan vaak niet het hele huis van vermogen voorzien. Hoewel een hybride on/off grid omvormer al snel 5 tot 10 kW is, is de noodstroomuitgang dat niet altijd. En dan hebben we het nog niet eens over de efficiëntie van een omvormer, maar dat is een ander verhaal.
Ik hoor je al denken “Je noemt alleen maar nadelen op, omdat jullie geen noodstroom leveren.” Nou, dat heeft dus een reden. Hierin moet er wel eerst onderscheid gemaakt worden tussen twee typen (vind ik), namelijk, een noodstroomvoorziening (off grid) en een back-up voorziening.
Onder een noodstroomvoorziening valt wat mij betreft een systeem dat altijd beschikbaar is voor een x-periode om in geval van echte nood te opereren. Dit systeem heeft de batterijen dus altijd vol en staat dus 99.9% van de tijd stil. De toepassing is vaak medisch, bijvoorbeeld voor een zuurstof- of apneu apparaat. Sessy kan dit niet. Sterker nog, de meeste batterijen kunnen dit NIET. Zo wordt een batterij meestal juist liever ingezet voor andere doeleinden, bijvoorbeeld voor Nul-op-de-meter of handelen. Dat niet doen, zou ook erg zonde zijn van je batterij (en je portemonnee).
In het geval dat er stroomstoring is en je de energie uit je batterij wilt kunnen gebruiken, dan heb je het in mijn ogen over een back-up voorziening. Deze systemen, waaronder dus de Sessy, kunnen binnen seconden tot enkele minuten doen over het omschakelen naar een back-up voorziening. Fijn als je even stroom tekortkomt.
Maar op een donkere winterdag, wanneer de batterij al leeg is, heb je niet zoveel aan die back-up voorziening, want de batterij is al leeg. “Dan stel je de batterij toch in om maximaal te ontladen tot 50% ?” Dat kan, maar dan gebruik je dus 50% van je batterij/investering niet, lijkt mij zonde.
Wanneer is dat niet zonde? Woon je in een gebied waar veel netstoringen zijn, heb je een thuiskantoor, dure Koi-karpers die afhankelijk zijn van een luchtpomp of voorzieningen die voor een langere tijd een stroomstoring moeten kunnen overbruggen? Dan is een noodstroomvoorziening erg nuttig. Systemen die hier goed in zijn, zijn bijvoorbeeld Victron en Sonnen. Maar ik (tweeverdieners, geen kinderen) zet voor die 20 minuten per jaar dat de stroom uitvalt, de kaarsen wel aan, dan is mijn partner ook weer eens blij verrast. De vriezer blijft wel een paar uur koud zonder stroom.
Sessy als back-up voorziening gebruiken
Met het oog op de toekomst en omdat het zonde zou zijn dat àls het net uitvalt en je toch een accu hebt staan deze niks kan doen, kun je op de Sessy een kleine off-grid omvormer aansluiten.
Hoe? Sessy heeft een 48V poort waar je een kleine campingomvormer op aan kan sluiten. Hier hang je absoluut geen heel huis aan, maar bijvoorbeeld je wifi-router, een lampje of je koelkast zodat je ’s avonds nog steeds een koud biertje hebt. De volgende dag, wanneer de zon weer schijnt, laadt de batterij weer op.
Hoe maak je van Sessy een back-up apparaat?
Onze thuisbatterij is standaard uitgerust met een 48 volt DC-uitgang die zich achter het Battery Management System (BMS) bevindt. Hierdoor is deze poort actief beveiligd tegen overbelasting of diepe ontlading. Via deze uitgang is het ook mogelijk om Sessy in te zetten als tijdelijke back-upvoorziening – bijvoorbeeld ’s nachts bij een stroomstoring. Sessy is dus niet bedoeld voor volledige autonome noodstroomvoorziening.
Ben je elektrotechnisch onderlegd en beschik je over de juiste apparatuur? Dan willen we je de mogelijkheid bieden om te starten met het gebruik van de 48V poort. Je neemt hierbij wel zelf de verantwoordelijkheid voor de juiste aansluiting en veilige werking. Ben je niet zo technisch, schakel dan een professional in en stuur ze deze pagina door: www.sessy.nl/sessy-bus
Hopelijk ben je door het lezen van deze lap tekst weer een stuk wijzer geworden. Laatste tip: laat je niet gek maken 😉