Terug

Wat is het verschil tussen een 1-fase en 3-fase aansluiting?


In Nederland zijn zowel 1-fase als 3-fase elektrische aansluitingen gangbaar. Een 1-fase aansluiting heeft één voedingsdraad die van de hoofdkabel naar het gebouw loopt, terwijl een 3-fase aansluiting drie stroomdraden gebruikt. Hierdoor kan een 3-fase aansluiting meer vermogen leveren, wat handig is als je meerdere grote apparaten tegelijk wilt gebruiken. We hebben Sessy zo ontwikkeld dat deze thuisbatterij op beide systemen werkt. In beginsel werkt Sessy thuisbatterij op 1-fase. Maar Sessy staat in contact met de slimme meter en zal altijd kijken naar het totale verbruik en de totale teruglevering. Hierdoor kan Sessy op 1-fase voor 3-fasen laden of ontladen, 1000 Watt dat in de meter gaat en 1000 Watt dat uit de meter gaat is 0 op de meter.

Hoe kan ik zien of ik 1 of 3 fase heb?

Veel nieuwe aansluitingen zijn 3-fase, maar veel huishoudens hebben nog een 1-fase aansluiting. Dit is niet altijd direct zichtbaar. Voor de zekerheid kun je dit controleren bij je netwerkbeheerder of in je klantdossier bij de netwerkbeheerder. Het staat vaak ook op je energie afrekening.

Wat is krachtstroom?

Krachtstroom, nodig voor zware apparaten die veel stroom verbruiken, vereisen vaak een 3-fase aansluiting voor een spanning van 400 volt tussen de fasen. Een grote 3 fase omvormer heeft dit bijvoorbeeld nodig of een laadpaal. Veel elektrische kookplaten kunnen ook op een zogeheten krachtgroep, deze bestaat eigenlijk uit twee standaard groepen van 16A in 1 module.

Waarom is het belangrijk om 1-fase en 3-fase aansluitingen te begrijpen?

Al jouw huishoudelijke apparaten worden op een veilige manier van energie voorzien via jouw meterkast. In de meterkast zijn verschillende apparaten of delen van het huis verdeeld over groepen. Elke groep hangt achter een eigen zekering, de zekering zorgt ervoor dat de maximale stroom die er kan lopen beperkt wordt. Tegenwoordig maakt men gebruik van automaten in plaats van stoppen, deze hebben dezelfde functie, namelijk het elektrische circuit onderbreken als de stroom boven een bepaalde grens uitkomt. In tegenstelling tot de oude stoppenkasten hoeft een automaat niet vervangen te worden maar kan het schuifje weer omhoog gezet worden om de groep in te schakelen. 

Ben je op weg naar een all-electric woning dan heb je meer groepen nodig om al deze apparaten van energie te voorzien. Het plaatsen van meer groepen vormt niet zo snel een probleem, maar deze energie moet ook geleverd kunnen worden door jouw hoofdaansluiting. Hier komt het 1-fase en 3-fase aansluitingen verhaal om de hoek kijken. Ook de kosten die de netbeheerder rekent voor deze aansluitingen verschillen. Dit omdat elke afnemer van energie betaalt voor het hebben van een hoofdaansluiting, het netwerk moet tenslotte onderhouden worden. Omdat de belasting op het netwerk verschilt per gebruiker maakt de netbeheerder onderscheid in de kosten van aansluitingen. 

Aansluiting Kosten 
1 x 6A € 32 
1 x 10A € 112 
1 x 35/40A & 3 x 25A € 400 
3 x 35/40A € 1731 
3 x 50A € 2555 
3 x 63A € 3386 
3 x 80A € 4210 

Bron: https://www.liander.nl/consument/tarieven2024 

Wat is een 1 fase aansluiting?

Veel oude woningen hebben van origine een 1 x 35A of 1 x 40A aansluiting, dit betekent dat er over 1 fase (ader/kabel) 40 Ampere geleverd kan worden. De spanning van een fase is 230V. Met een 1 x 40A kun je dus maximaal 9200 W of 9,2 kW aan vermogen van het net vragen. Dat zijn 4 wasmachines, maar een elektrische kookplaat kan tot wel 8 kW aan vermogen vragen.  

1 fase of 3 fase laden van een elektrische auto: hoe werkt dat?

Om auto’s binnen 10 uur vol te kunnen laden zijn er laadpalen die 11 kW aan vermogen kunnen leveren. De 1×40 A aansluiting is daarvoor te krap. De uitkomst is een 3-fase aansluiting, voor dezelfde jaarlijkse kosten is het mogelijk om een 3x25A aansluiting te krijgen, de stroom per fase ligt wat lager, maar er komen er nu 3 binnen bij jouw hoofdaansluiting. Van een 3x25A aansluiting kun je 17 kW aan vermogen vragen, goed voor de laadpaal op maximaal vermogen zonder knipperende lampen in je huis.  

Apparaten die meer vermogen kunnen vragen van het net zoals de laadpaal, warmtepomp of elektrische kookplaat zijn vaak afgestemd op een 3-fase aansluiting. Denk daarom goed na over welke verduurzamingsmaatregelen jij nog wilt gaan treffen en controleer of dat het nodig is om over te stappen naar een 3-fase aansluiting (als je deze niet al hebt, dit kun je vaak controleren op de energie afrekening) 

Op welke fase zonnepanelen aansluiten?

Voor de meeste huishoudelijke doeleinden volstaat een 1-fase aansluiting. Echter, als je van plan bent meer dan 12 zonnepanelen te installeren en aanzienlijk meer stroom terug wilt leveren aan het net, is een 3-fasen meterkast noodzakelijk. Leg maar vol dat dak! Een logische uitspraak wanneer je het hebt over dakpannen maar niet als je het hebt over zonnepanelen. Waarom niet te veel zonnepanelen? Als er te veel huizen in een klein gebied (straat/wijk) veel zonnepanelen hebben noemen we dit netcongestie. Er wordt dan meer stroom geleverd dan het elektriciteitsnet aankan.

Thuisbatterij 3-fase of 1-fase?

Voor Sessy thuisbatterij maakt het niet uit welke fase aansluiting je hebt. De Sessy thuis accu werkt zowel met 1-fase als 3-fase omvormers van elk merk. Hieronder de uitleg hoe Sessy aangesloten wordt.

1 Sessy thuisbatterij met een 1-fase omvormer

 • Geschikt voor: Kleinere installaties of waar de zonnepanelen al zijn aangesloten op een 1-fase omvormer.
 • Installatie: Relatief eenvoudig omdat Sessy kan worden aangesloten op de bestaande infrastructuur zonder nieuwe kabels te trekken.
 • Werking: Sessy meet direct de opbrengst van de zonnepanelen en laadt op wanneer er energie over is van de zonnepanelen of gaat ontladen wanneer de zonnepanelen te weinig energie leveren.

1 Sessy thuisbatterij met een 3-fase omvormer

 • Geschikt voor: Situaties waar al een 3-fase omvormer aanwezig is.
 • Installatie: Vergelijkbaar met de 1-fase opstelling, maar Sessy wordt aangesloten op een kabel met 5 aders.
 • Werking: Sessy gaat laden en ontladen op basis van de opgewekte of verbruikte energie van alle 3 de fasen.

Meerdere Sessy’s thuisbatterijen met een 1-fase of 3-fase omvormer

 • Geschikt voor: Grotere installaties of waar meer opslagcapaciteit nodig is.
 • Installatie: De kabel van de PV-omvormer wordt doorgelust via de Sessy’s naar de meterkast. Of Sessy’s komen op een eigen groep.
 • Capaciteit: Met een 3-fase aansluiting van 25A per fase kunnen er 2 Sessy’s worden aangesloten op dezelfde fase.

Meerdere Sessy thuisbatterijen met Meerdere Omvormers

 • Geschikt voor: Huizen waar de energiebehoefte verandert en nieuwe PV-installaties worden geplaatst.
 • Installatie: Sessy’s kunnen worden verdeeld over de aanwezige omvormers of achter één omvormer worden geplaatst.
 • Capaciteit: Afhankelijk van de aansluitwaarde:
  3x25A: Tot 6 Sessy’s
  1x40A: Tot 3 Sessy’s
  3x40A: Tot 9 Sessy’s

Gerelateerde berichten

Sessy logo

Een golf van media-aandacht voor onze Nederlandse thuisbatterij.

Onze thuisbatterijen en de recente investering van 2 miljoen euro door SmartHub Incubator Industry hebben overal de aandacht getrokken. Van televisiekanalen zoals RTL-Z en Omroep Gelderland tot radiostations zoals BNR, we waren letterlijk overal te […]

Sessy
Bekijk bericht
Sessy logo

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Leg maar vol dat dak! Een logische uitspraak wanneer je het hebt over dakpannen maar niet als je het hebt over zonnepanelen. Als je overweegt om zonnepanelen te installeren, is een van de eerste vragen […]

Sessy
Bekijk bericht
Grafiek voltage capacity curve
Sessy logo

Technische achtergrond informatie

Heb je meer informatie nodig om Sessy experimenteel of naar andere behoeften aan te sturen? Op deze pagina zullen technische details delen met de community. Download hier de api documentatie om Sessy lokaal uit te […]

Sessy
Bekijk bericht